Gemeente Zwolle

Inloopbijeenkomst bestemmingsplan Aalanden


Datum uitgave: 09-12-2005

Het college van B&W heeft het voorontwerpbestemmingsplan Aalanden vastgesteld. Dit plan is onderdeel van het project 'Zwolle op Orde.' Het voorontwerp wordt in januari 2006 ter inzage gelegd. In deze periode organiseert de gemeente ook een inloopbijeenkomst. Het plangebied Aalanden wordt globaal begrensd door de watergangen en de Wijde Aa aan de noord(west)kant, de watergang aan de oostkant van de bebouwde kom van de wijk in het oosten, de A-28 aan de zuidkant en de Middelweg aan de westkant. Sportpark het Hoge Laar maakt geen onderdeel uit van het plangebied. Ook de locaties uit het structuurplan Zwolle 2020 vallen buiten dit bestemmingsplan.

Voor de wijk Aalanden gelden maar liefst 26 bestemmingsplannen. Het oudste plan stamt uit 1972. Het meest recente plan is uit 1995. Dit grote aantal plannen maakt het moeilijk om snel inzichtelijk te krijgen welk bestemmingsplan van toepassing is voor een bepaalde locatie. Van met name de oudere plannen zijn de voorschriften slecht toe te passen. Derhalve is er voldoende aanleiding om voor het gebied Aalanden één nieuw bestemmingsplan te maken.

Kenmerken van het plan
Uitgangspunt van het plan is het behoud van het huidige karakter van de wijk, waarbij de woonfunctie centraal staat en verdere uitholling van die functie moet worden voorkomen. Ten behoeve van de gewenste flexibiliteit is een drietal wijzigingsbevoegdheden opgenomen. De wijzigingsbevoegdheden hebben betrekking op de volgende onderdelen van het plan: Gronden met de bestemming bedrijfsdoeleinden mogen gewijzigd worden in de bestemmingen woondoeleinden en/of woondoeleinden woongebouwen en daarmee samenhangend in de bestemmingen tuin en groenvoorzieningen, indien de opheffing van het gebruik van de betreffende gronden voor bedrijfsdoeleinden in redelijkheid vaststaat. Het bestemmingsvlak met de bestemming maatschappelijke doeleinden, dat gelegen is tussen de Arne en de Eemlaan (Groene Tak ) mag geheel of gedeeltelijk gewijzigd worden in de bestemmingen woondoeleinden en/of woondoeleinden woongebouwen en daarmee samenhangend in de bestemmingen tuin, verkeers- en verblijfsdoeleinden en groenvoorzieningen, Indien deze functie beëindigd wordt en er naar verwachting ook geen behoefte meer bestaat aan reservering voor een andere maatschappelijke functie. De bestemming maatschappelijke doeleinden zwembad (Aabad) kan gewijzigd worden in de bestemmingen woondoeleinden en/of woondoeleinden gebouwen en/of maatschappelijke doeleinden en daarmee samenhangend in de bestemmingen tuin, verkeers- en verblijfsdoeleinden en groenvoorzieningen, indien de opheffing van het gebruik van de betreffende gronden als zwembad in redelijkheid vaststaat. Een wijzigingsplan mag al dan niet in samenhang met een wijzigingsplan voor de aangrenzende tot maatschappelijke doeleinden bestemde gronden (genoemd onder b.) worden vastgesteld.

Terinzagelegging en inloopbijeenkomst
Het voorontwerpbestemmingsplan Aalanden wordt van 12 januari tot en met 8 februari 2006 ter inzage gelegd in het informatiecentrum op het stadhuis, Grote Kerkplein 15. Gedurende deze periode kunnen belanghebbenden schriftelijke opmerkingen kenbaar maken. Tijdens deze periode organiseert de gemeente tevens een inloopbijeenkomst. Deze zal plaatsvinden op donderdag 19 januari 2006 van 15.30 tot 21.30 uur in het wijkcentrum De Bolder, Dobbe 29. Er is dan gelegenheid om het voorontwerpbestemmingsplan te bekijken, vragen te stellen aan de aanwezige ambtenaren en opmerkingen te maken. Bron: afdeling Communicatie
Datum van 09-12-2005 tot 15-12-2005