Gemeente Gouda


persbericht: gemeente gouda en woningcorporaties maken afspraken (8/12/2005)

De gemeente Gouda en de regionale woningcorporaties Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland hebben nieuwe prestatieafspraken gemaakt. Het doel is te komen tot de bouw van zon 2000 nieuwe woningen en de verbetering van 6500 woningen in de periode 2006-2014. De woningcorporaties hebben toegezegd ruim 400 miljoen euro te willen investeren.
Deze overeenkomst vervangt eerder gemaakte afspraken in 2001 en is gebaseerd op de Goudse woonvisie.

In de nieuwe overeenkomst staan prestaties op het gebied van nieuwbouw en herstructurering, verkoop van huurwoningen en de huisvesting van kwetsbare groepen. Er gaat gebouwd worden in
wijkontwikkelingsgebieden, overig bestaand stedelijk gebied en Westergouwe. Partijen hebben ook afspraken gemaakt over bijvoorbeeld beheer, dienstverlening en sociale en leefbaarheidsinitiatieven.

De betrokken partners over het bereikte resultaat:

Wethouder Ton van Huut: Je kunt als gemeente een hoog ambitieniveau hebben, maar dit kun je nimmer bereiken zonder medewerking van de woningcorporaties. Het ambitieniveau ligt nu nog hoger dan vijf jaar geleden. Ik ben blij dat het gelukt is om met elkaar op ditzelfde hoge ambitieniveau uit te komen. Zie het hoge bedrag van wel 400 miljoen dat de woningcorporaties bereid zijn te investeren.

Peter de Klerk, directeur-bestuurder van Mozaïek Wonen: Deze prestatieafspraken passen helemaal in de verandering van onze organisatie tot maatschappelijke onderneming. Zo willen we laten zien hoe we met partners in de stad werken aan goed wonen en verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in wijken. Daarbij denken we ook aan zaken als Wonen boven Winkels.

René Mascini, directeur-bestuurder van Woonpartners Midden-Holland: De meerwaarde van deze overeenkomst is tweeledig: in de eerste plaats hebben de betrokken partijen op een nauwkeurige wijze hun investeringsvoornemens op de rij gezet. Daarnaast zijn er heldere afspraken gemaakt over de nieuwbouwprogrammering. Op deze wijze hebben de gemeente Gouda en de beide woningcorporaties een nieuwe stap gezet in een duurzame samenwerking.

Ondertekenen
De gemeente Gouda en de woningcorporaties sluiten nu een voorovereenkomst en streven ernaar om de definitieve overeenkomst in februari 2006 te ondertekenen. In de tussentijd gaan zij diverse woonconsumentenadvies- en belangenorganisaties vragen wat deze vinden van de nu overeengekomen prestatieafspraken. Het gaat dan om de Seniorenraad, de Adviesraad voor mensen met een beperking, de AllochtonenAdviesraad, de Adviesgroep Wijkontwikkeling, de wijkteams en de huurderorganisaties.