Het Nederlandse Rode Kruis

12 december 2005
3FM Serious Request Darfur: een nieuw ziekenhuis voor de vluchtelingen

Het stadje Zalingy groeide door de toestroom van vluchtelingen met 90.000 inwoners

Vorig jaar haalde de 3FM Serious Request bijna een miljoen euro op voor de slachtoffers van het conflict in Darfur. Daarvan wordt nu een regionaal ziekenhuis verbouwd in Zalingy en verleent het Rode Kruis medische hulp.

Ziekenhuis kon de zorg niet aan
Soedan is door en door droog en stoffig. Maar in Zalingy is het groen. Toch komt niemand meer graag naar Zalingy, want de stad ligt midden in het conflictgebied in Darfur. Door het conflict is het stadje waar zon 55.000 mensen woonden nu het toevluchtsoord voor 90.000 ontheemden. "Het plaatselijke ziekenhuis kreeg veel meer patiënten dan het aankon. Er waren geen chirurgen, geen laboratoria, geen operatiekamers en geen röntgenapparatuur.", vertelt Willem Reussing, die al lange tijd voor het Rode Kruis in Soedan werkt.

Het vervallen ziekenhuis kon de zorg voor al die extra patiënten niet aan

Met het geld dat werd ingezameld door 3FM wordt dit ziekenhuis gerenoveerd. Jos Smits, bouwkundige, begeleidt voor het Nederlandse Rode Kruis het project. De gebouwen stonden op instorten., vertelt Jos. We hebben bijvoorbeeld gezorgd voor nieuwe sanitaire voorzieningen en een wachtruimte. De patiënten moesten eerst buiten in de brandende zon wachten.

Materialen ingevlogen

Het Rode Kruis werkt hard aan de renovatie van het ziekenhuis

De bouwwerkzaamheden zijn in mei 2005 gestart. Eerder was het te gevaarlijk: in de omgeving van Zalingy zijn Arabische milities actief. De bouw van het ziekenhuis ligt nu op schema ondanks een aantal lastige factoren. Zo was het dak 16 dagen onderweg vanuit Karthoum. Alle benodigdheden voor de elektriciteit zijn ingevlogen met een vliegtuig van het Rode Kruis.

Wanneer het ziekenhuis straks helemaal klaar is, hebben vele honderden mensen toegang tot een betere gezondheidszorg. Het ziekenhuis wordt uitgerust met een nieuwe afdeling gynaecologie, een laboratorium, een wachtruimte, en een school voor verpleegkundigen. Binnenkort zijn de eerste gebouwen van het ziekenhuis operationeel. Het Rode Kruis verleent met het geld dat is opgehaald ook acute medische hulp. Het vaccineert vluchtelingen, schoolt medisch personeel en levert schoon drinkwater.

Dit jaar gaat de opbrengst van de 3FM Serious Request naar de kinderen van Congo.

Het conflict in Darfur

De mensen in het stadje hebben straks toegang tot betere medische zorg

In het door etnisch geweld geteisterde Darfur zijn tienduizenden mensen omgekomen door geweld, ondervoeding en ziekte. Bijna anderhalf miljoen mensen zijn hun dorp ontvlucht. Van hen verblijven er ongeveer 200.000 in buurland Tsjaad. Het Rode Kruis helpt de slachtoffers van het geweld met voedsel, onderdak, het bevoorraden van ziekenhuizen en het aanleggen van waterputten.

Meer informatie:

* Website van 3FM

* 3FM Serious Request voor Congo