Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 12 december 2005

Controle percelen zonder riolering

De gemeente Kampen is dit jaar begonnen met aanleg riolering in het buitengebied. De aanleg vindt plaats in nagenoeg alle clusters en is gereed voor mei 2006. Een ieder heeft dan de mogelijkheid gehad om aan te sluiten op de riolering. Hiermee heeft het buitengebied van Kampen een unieke kans om gesubsidieerd aan te sluiten op het riool en heeft men niet meer te maken met afschrijvingstermijnen van IBA's en dergelijke.

Perceelseigenaren of pachters kunnen op basis van vrijwilligheid aangeven om op de riolering te worden aangesloten. In de gemeente Kampen moet men uiterlijk voor 1 januari 2006 hebben aangegeven dat men op de riolering wil aansluiten of op een andere wijze voldoen aan het lozingsbesluit.
Dat kan een IBA (individuele behandeling afvalwater) zijn, maar ook lozing op een gierkelder (mits vermengd met dierlijke mest) is mogelijk.

De gemeente heeft bijna alle 500 perceelseigenaren en pachters benaderd, circa 100 eigenaren/pachters hebben aangegeven niet mee te doen met de aanleg van riolering.

Op basis van de Wet Milieubeheer (WM) en de Wet Verontreiniging Oppervlaktewater (WVO) waren perceelseigenaren en pachters al per
1-1-2005 verplicht een adequate afvalwaterlozing te hebben. De handhaving hiervan is tijdelijk opgeschort in verband met de mogelijke deelname aan de riolering.

De gemeente Kampen en waterschap Groot Salland zijn vanaf 21 november 2005 gezamenlijk alle 100 percelen die niet aansluiten op de riolering gaan controleren op de aanwezigheid van een deugdelijke afvalwatervoorziening. De percelen die lozen op oppervlaktewater worden gecontroleerd door of namens het waterschap, de overige percelen worden gecontroleerd door of namens de gemeente. Als tijdens deze controle blijkt dat het lozingsbesluit wordt overtreden en er worden geen maatregelen getroffen, dan kan de gemeente na de hercontrole begin 2006 boetes of dwangsommen opleggen.