Gemeente Enschede

Steunpunt Informele Zorg Enschede wint vrijwilligersprijs 2005

maandag 12-12-2005

Tijdens de jaarlijkse feestelijke bijeenkomst voor vrijwilligers heeft wethouder Joop Hassink de gemeentelijke vrijwilligersprijzen uitgereikt. Steunpunt Informele Zorg Enschede mocht de eerste prijs, een bedrag van EUR 1500,-, in ontvangst nemen. De tweede (EUR 1.000,-) en derde prijzen (EUR 500,- ) gingen respectievelijk naar VOC De Tandem en de buurtkamers van Humanitas.

De vrijwilligersdag stond dit jaar geheel in het teken van de ZORG. Voor de gemeentelijke vrijwilligersprijs konden dan ook alleen organisaties in aanmerking komen uit de zorgsector. In totaal zijn er 12 organisaties aangemeld voor de prijs. De jury bestond uit de heer Marti ten Kate (beleidsmedewerker NOC/NSF), de heer Martien Overkemping (directeur Patiënten Consumenten Platform Twente) en de heer Gerard Kocx (directeur Openbare Bibliotheek). Bij het bepalen van de prijzen heeft de jury onder andere gekeken naar de mate waarin deze organisaties inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de samenleving en de creativiteit waarmee de beoogde doelen binnen hun vrijwilligerswerk worden bereikt.
De jury is verheugd te zien dat er in deze huidige zakelijke wereld vrijwilligersinitiatieven zijn die niet gericht zijn op verrijking en winstbejag, maar zich richten op inhoud, menselijkheid en maatschappelijke verantwoording.

Eerste prijswinnaar Steunpunt Informele Zorg is een initiatief dat zich richt op ondersteuning van mantelzorgers. Zorgt voor vrijwillige thuishulp, dus voor zorg direct aan degene die erom vraagt, en zorgt voor onderling contact tussen mantelzorgers. Ze bemiddelt tussen hulpvragers en vrijwilligers. Het soort hulp is divers: oppashulp, samen winkelen of hulp bij het sporten. Daarnaast het bieden van gezelschap. De hulp van een vrijwilliger kan ingezet worden ter ontlasting van een mantelzorger, maar kan ook gevraagd worden bij een alleenstaande hulpvrager. Volgens de jury is dit initiatief smeerolie voor andere vrijwilligers en onmisbaar bij nieuwe ontwikkelingen, zoals de WMO.

VOC De Tandem brengt, via een maatjesproject, contact tot stand tussen vrijwilligers en mensen die in een sociaal isolement zijn geraakt of dreigen te raken. De organisatie richt zich o.a. op AMA's en vrouwen die getroffen zijn door huiselijk geweld. Men helpt mensen weer zelf sociale contacten aan te gaan. De Tandem werkt met een grote groep vrijwilligers waar zelfs Duitse burgers bij betrokken zijn. Bovendien valt op dat ruim een derde van de vrijwilligers jonger is dan 30 jaar.

De buurtkamers van Humanitas zijn redelijk nieuw te noemen. De buurtkamers zijn gestart in Enschede Zuid als ontmoetingsplek voor ouderen uit de wijk. Bijzonder is dat de doelgroep en de vrijwilligers door elkaar heen lopen; soms is men vrijwilliger, soms is men hulpvrager. Het project borduurt voort op het principe van noaberhulp dat vroeger in Twente heel normaal was. Dit type vrijwilligerswerk sluit geheel aan bij de ontwikkelingen in de toekomst waarbij veel verwacht wordt van de inzet van mensen in hun eigen omgeving.


---