ChristenUnie


ChristenUnie: Haal naam uit alle CVs maandag 12 december 2005 - 10:06

Cynthia Ortega-Martijn Meer stageplaatsen voor allochtonen jongeren

Curriculum viteas moeten voortaan zonder naam, leeftijd en sekse worden ingestuurd bij sollicitaties; er moet een ethische code komen voor werving en selectie en quota voor bedrijven voor het beschikbaar stellen van stageplaatsen voor allochtone jongeren.

Deze voorstellen en meer stelt de werkgroep ChristenUnie Multicultureel voor in een manifest Gelijk zoekt zijns gelijk. Het manifest beoogt met onorthodoxe maatregelen discriminatie van allochtonen op de arbeidmarkt tegen te gaan. In 2004 is de werkloosheid onder allochtonen jongeren gestegen tot 21 procent, tegen 9 procent onder autochtone jongeren. Discriminatie op de arbeidsmarkt in Nederland komt meer voor dan in de buurlanden.

Uit recent onderzoek in Frankrijk blijkt dat iemand met een typische Arabische naam vijf keer minder kans maakt op een baan dan een man met een typische Franse naam. De Franse onderzoeker pleit dan ook eveneens voor de invoering van anonieme CVs.
Deze anonieme CVs lossen het volgende probleem namelijk het sollicitatiegesprek, niet op, maar de werkgroep ondervangt dit door een ethische code in te stellen voor werving en selectie. Hierdoor worden werkgevers aangezet om hun procedures transparanter te maken en de sollicitant expliciet de reden van afwijzing te melden. Ook blijkt dat als allochtonen eenmaal op gesprek komen, de kansen dat ze worden aangenomen, aanzienlijk toenemen.

Het overheidsbeleid en de al genomen maatregelen om discriminatie en uitsluiting van bepaalde groepen op de arbeidsmarkt tegen te gaan, heeft volgens de Werkgroep ChristenUnie Multicultureel wel resultaat opgeleverd voor welwillende werkgevers. Echter voor een redelijk aantal werkgevers geldt nog steeds gelijk zoekt zijns gelijk. Onze werkgroep hoopt met dit manifest dat werkgevers nu eindelijk werk gaan maken van het aannemen van allochtonen, aldus Cynthia Ortega-Martijn, de auteur van het manifest en zelf al 20 jaar werkzaam in de diversiteitsector.

Tineke Huizinga heeft veel waardering voor het manifest en complimenteert de werkgroep ermee. Hier en daar zet ze een vraagteken achter de concrete uitwerking van aanbevelingen: Om een voorbeeld te noemen: ik vind een verplichte ethische code te ver gaan. Ik verwacht niet zoveel van wetgeving op dit terrein. Het is goed om een ethische code te hanteren, maar laat werkgevers zich daar op vrijwillige basis aan verbinden. Als het besef dat we iets aan discriminatie op de arbeidsmarkt moeten doen van binnenuit komt, bereiken we veel meer.

Maandag discussieert de Tweede Kamer over de integratienota van Minister Verdonk van Vreemdelingen Zaken.

De werkgroep ChristenUnie Multicultureel wil, naast het actief mee richting geven aan het integratiebeleid van de ChristenUnie, ook meer migranten betrekken bij de partij. Dat doet de werkgroep door migranten talkshows te houden in het land met onder meer stand up comedian dr. Johnny Love, Tweede Kamerlid Tineke Huizinga en natuurlijk de migrantenhapjes. Inmiddels zijn er zeven talkshows gehouden in onder meer Den Haag, Rotterdam, Almere, Den Helder, Enschede en Vlissingen.

manifest_gelijk_zoekt_zijns_gelijk.doc (402 kb) Download dit document
Manifest Gelijk zoekt zijns gelijk

---