Gemeente Reimerswaal


Omgevingsplan Zeeland

Naar een nieuw omgevingsplan voor Zeeland!
Hoe ziet onze provincie er over pakweg vijftien jaar uit? Zijn er meer mogelijkheden voor re-creatie dan nu of is het juist het bedrijfsleven dat een grotere rol speelt en meer plek opeist? Heeft het water wel genoeg ruimte in onze natte provincie? En hoe gezond is dat water eigen-lijk? Zitten we nog wel veilig achter onze dijken, want de zeespiegel stijgt toch? Zijn er genoeg woningen en voorzieningen in onze steden én op het platteland? Welke typisch Zeeuwse landschappen moeten beschermd worden en moeten we daar regels voor opstellen? Hoe beeldbepalend zijn de windmolens aan de Zeeuwse horizon van 2020? Hoe belangrijk zijn watersport en aquacultuur voor de Zeeuwse economie? Hoe ziet de agrarische sector, toch vanouds heel bepalend in onze provincie, er over vijftien jaar uit?

Allemaal vragen waarop het Omgevingsplan Zeeland een zo duidelijk mogelijk antwoord moet geven.
De kaders voor dit nieuwe plan zijn inmiddels vastgesteld. Momenteel wordt gewerkt aan de uitwerking van deze kaders tot concreet beleid inclusief bijbehorend uitvoeringsprogramma.
Ontwerp omgevingsplan
Op 15 november jongstleden presenteerde het college van Gedeputeerde Staten het ontwerp van het Omgevingsplan 2006-2012. Daarmee is een eerste versie van dit plan, waar-in het huidige streekplan, milieubeleidsplan en waterhuishoudingsplan geïntegreerd worden, gereed. Van 15 december tot en met 26 januari ligt dit ontwerpplan voor een ieder ter inzage bij gemeenten en de Zeeuwse openbare bibliotheken.
Inspraakperiode
Van 15 december tot 27 januari ligt het ontwerp-omgevingsplan ter inzage bij Zeeuwse over-heden en bibliotheken. Alle geïnteresseerden kunnen in die periode een inspraakreactie indie-nen bij de provincie. Enkele weken voor het aflopen van de inspraaktermijn wordt een informa-tieavond georganiseerd.
Vanaf 15 december kan een gedrukt ontwerp-omgevingsplan worden opgevraagd bij het pro-vinciaal informatiecentrum, postbus 6001, 4330 LA Middelburg, telefoon: 0118 63 14 00, e-mail: infocentrum@zeeland.nl

Volgende stappen
Op basis van de inspraakreacties stellen Gedeputeerde Staten een antwoordnota samen.
Als de antwoordnota klaar is, in de periode mei - juni 2006, organiseren Provinciale Staten een aantal regionale informatieavonden.

Resultaat
Dit alles moet in de zomer van 2006 leiden tot de vaststelling van het Omgevingsplan Zeeland. Een nieuw plan dat in één klap de opvolger wordt van drie provinciale plannen: het Streekplan (1997), Samen slim met water (2000) en Groen Licht (2000).
(Geplaatst op: 12-12-2005)