Stadsdeel Zeeburg

Prijsvraag: het beste idee voor het voormalige gemaal Flevopark

Stadsdeel Zeeburg is op zoek naar een nieuwe bestemming voor een uniek gebouw in het Flevopark: het voormalige poldergemaal van de Overamstelsche Polder. Heeft u het beste idee voor een maatschappelijke, culturele, recreatieve, educatieve en/of andere (semi-) publieke activiteit op deze plek?

Het stadsdeel start op 5 december 2005 een prijsvraag en vraagt belangstellenden hun plan in te dienen. Dit is mogelijk tot 30 januari 2006.

Gemaal
In het Flevopark te Amsterdam bevindt zich het voormalige poldergemaal van de Overamstelsche polder. De Overamstelsche of Outewalerpolder was een weids poldergebied van de Amstel tot aan de Nieuwe Diep. Het overtollig water in de polder werd in eerste instantie weggepompt door de Outewalermolen. Later (rond 1885) is op deze zelfde plek een stoomgemaal gebouwd. Het stoomgemaal is diverse malen verbouwd. In ieder geval in 1915 en later nog eens in 1968. Het gemaal is sinds 1969, toen de polder werd opgeheven, niet meer in gebruik als zodanig. De dienstwoning van het gemaal is lange tijd bewoond gebleven, maar sinds juni 2004 staat het leeg.

Waarom een prijsvraag
Het stadsdeel heeft ervoor gekozen het pand een nieuwe invulling te geven. Belangstellenden worden uitgenodigd hun plan voor het pand te presenteren. Een prijsvraag is uitgeschreven om zoveel mogelijk geĂŻnteresseerden uit te dagen met plannen voor het pand te komen. Het gaat dan om het uitoefenen van een activiteit met een maatschappelijke, culturele, recreatieve, educatieve en/of andere (semi-)publieke functie.

Programma van eisen
Het Programma van eisen voor de prijsvraag herbestemming Flevoparkpanden, beschrijft de eisen en wensen die het stadsdeel stelt aan de plannen die worden ingediend. U kunt het programma van eisen hier downloaden als pdf-bestand.

Vraag en antwoord
Om gelijkheid van informatie te bewerkstelligen is een rubriek meest gestelde vragen opgenomen. Gestelde vragen en het antwoord verschijnen in deze rubriek. Het is aangeraden deze rubriek regelmatig te bezoeken.

Jury
De prijsvraag is opgezet als een prekwalificatie. Belangstellenden moeten een globaal plan indienen . Een onafhankelijke jury nomineert de beste plannen en draagt deze voor aan het Dagelijks Bestuur van Zeeburg, die de definitieve keuze bekend maakt. De winnaar kan zijn of haar plan dan verder uitwerken. Zodra het stadsdeel dat uitgewerkte plan heeft goedgekeurd, de vergunningen zijn verleend en de nodige procedures zijn doorlopen, kan de winnaar zijn of haar plan uitvoeren.

Kijkdagen
Belangstellenden kunnen het pand Flevopark 13 van binnen bezichtigen. Dit is mogelijk op drie kijkdagen. Vanwege de overweldigende belangstelling zijn de volgende kijkdagen al volgepland:
* donderdag 15 december 2005 van 13.00 tot 16.00 uur
* vrijdag 16 december 2005 van 10.00 tot 13.00 uur

Er is een extra kijkdag ingesteld met open inloop op:
* maandag 19 december 2005 van 13.00 tot 16.00 uur

Belangstellenden moeten zich vooraf aanmelden voor deze kijkdag. Dit is mogelijk tot uiterlijk donderdag 15 december 2005.

Informatie
Aanspreekpunt voor het project Herbestemming panden Flevopark is projectleider Jeanet van Huijssteeden. Zij is bereikbaar op werkdagen (behalve op woensdag) op telefoonnummer (020) 608 0780 en via e-mail op j.van.huijssteeden@zeeburg.amsterdam.nl.