Gemeente Bussum


Bussum voldoet aan eisen lozingenbesluit

Met de aansluiting van het laatste pand op het rioolstelsel van Bussum, voldoet Bussum aan de eis om per 1 januari 2008 niet meer ongezuiverd te lozen.

Wethouder Herman Schoon heeft op 6 december jl. de aula van de Algemene Begraafplaats persoonlijk en feestelijk gesaneerd.

Per 1 januari 2004 waren er in de gemeente Bussum 24 panden en vier woonboten nog niet aangesloten op het gemeentelijk rioolstelsel. Het afvalwater werd ongezuiverd op het oppervlaktewater geloosd of middels zogenaamde beerputten in de bodem gebracht. In het kader van de Wet bodembescherming (Wb) en de Wet verontreiniging oppervlaktewateren (Wvo) zijn deze ongezuiverde lozingen vanaf 1 januari 2008 niet meer toegestaan.

De twee genoemde wetten hebben als doel de kwaliteit van de bodem en het oppervlaktewater te verbeteren. Hierin is opgenomen dat panden die binnen 40 meter van het gemeentelijk riool zijn gelegen, verplicht aangesloten moeten worden op de riolering. Is de afstand groter dan 40 m, dan mag ook gekozen worden voor een IBA (Individuele Behandeling Afvalwater), een soort mini-zuivering. Afhankelijk van de kwetsbaarheid van de bodem of het oppervlaktewater waarop geloosd wordt, kan gekozen worden voor een IBA met meer of minder zuiveringsrendement.

Voor de in totaal 24 panden en vier woonboten zijn in overleg met de eigenaren passende oplossingen voor de sanering gezocht. Per 6 december jl. zijn alle panden en woonboten op het riool aangesloten, behalve twee panden, waarvoor een IBA is aangelegd.