Waterschap Roer & Overmaas


12-12-2005

Waterschap legt regenwaterbuffers Slenakerweg, Oude Veiling en Nijswiller in Gulpen-Wittem aan

In Beutenaken (Gulpen-Wittem) treedt regelmatig water- en modderoverlast op. Vanaf de heuvels rondom Beutenaken stroomt, als het hard regent, veel water richting het gehucht.

In het kader van de ruilverkaveling Mergelland-West zijn de afgelopen jaren diverse regenwaterbuffers aangelegd en zijn diverse andere maatregelen getroffen om de wateroverlast tegen te gaan. De regenwaterbuffer die het waterschap nu aanlegt moet de water- en modderoverlast rondom de Slenakerweg gaan verminderen. Er kan als dat nodig is ongeveer 1.250 m³ (1,2 miljoen liter) water opgevangen worden. Als de buffer vol is wordt het water via een zogenaamd regenwaterriool naar de Gulp geleid.
In de toekomst zal er, om de wateroverlast in Beutenaken echt tot het verleden te laten behoren, nog een buffer aangelegd moeten worden. Hiervoor zijn de plannen nog niet gereed.

Om de kernen Partij en Nijswiller tegen wateroverlast te beschermen, legt het waterschap de buffers Nijswiller en Oude veiling aan. Samen vangen ze een kleine 40.000 m³ (40 miljoen liter) water op.

De aanleg van de buffers wordt gesubsidieerd vanuit het Europese Plattelands Ontwikkelings Programma. Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Martens B.V. uit Beek. De werkzaamheden zijn eind november gestart.