Universiteit van Tilburg

Gabriël van den Brink hoogleraar aan Universiteit van Tilburg

Het College van Bestuur van de Universiteit van Tilburg heeft dr. G.J.M. van den Brink benoemd tot hoogleraar Bestuurskunde (in het bijzonder Maatschappelijke Bestuurskunde) aan de faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Gabriël van den Brink (55) was de afgelopen jaren als cultuursocioloog verbonden aan het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) te Utrecht. Daarnaast is hij als lector Gemeenschappelijke Veiligheidskunde aan de Politie Academie werkzaam. Zijn onderzoek past uitstekend op het terrein van de leerstoel Maatschappelijke Bestuurskunde. Daar staan de thema's legitimiteit, meervoudigheid en vitaliteit centraal in onderzoek dat verricht wordt op het niveau van stad, staat en maatschappelijk middenveld. Van den Brink zal speciale aandacht schenken aan de maatschappelijke verankering van het bestuur en de rol die de civil society daarin speelt. Deze onderzoekslijn is eerder ontwikkeld door prof. dr. Wim van de Donk, die voorzitter is geworden van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Gabriel van den Brink studeerde Wijsbegeerte aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveerde in de sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam waar hij ook wetenschappelijk medewerker was. Van den Brink publiceerde in 2004 de studie Schets van een beschavingsoffensief. In deze WRR Verkenning betoogde Van den Brink dat er, na periodes van tolerantie en vrijblijvendheid, vaak een periode volgt waarin de nadruk ligt op plichtsbesef en normhandhaving. Een dergelijke kentering is volgens hem momenteel aan de orde.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter, drs. Pieter Siebers, tel. 013- 466 2004, e-mail: P.H.C.Siebers@uvt.nl. Persberichten van de Universiteit van Tilburg staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/.