KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

12-12-2005

Lisa Westerhof eindigt 15e op WK Laser Radial

Tijdens de laatste dag van het wereldkampioenschap in de Laser Radial liet de wind zich van zijn sterkste kant zien. De twee laatste wedstrijden van het kampioenschap werden gevaren met een stevige windkracht vijf, inclusief harde vlagen van windkracht zes (23 knopen).

Deze harde wind was niet in het voordeel van Lisa Westerhof. Ze moest heel hard werken om haar concurrentes bij te houden. De eerste wedstrijd miste ze een gouden kans aan de rechterkant van de baan waar de wind net wat gunstiger was dan in de rest van het veld.
Ze kwam uiteindelijk als 25e over de finishlijn. Tijdens de laatste wedstrijd had ze een goede start en ze wist telkens die kant van de baan te kiezen waar de wind het meest gunstig was. Lisa behaalde daarmee een elfde plaats. Ze eindigt op een 15e positie in het eindklassement en verdient daarmee een B-status van NOC*NSF. Toch was Lisa niet echt tevreden met haar resultaat, ze was namelijk slechts 15 punten verwijderd van een achtste plaats. Waneer ze de eerste
wedstrijd beter had gezeild was ze wellicht achtste geworden en had ze een A-status van NOC*NSF verdiend.

Coach Mark Littlejohn: Lisa heeft dit WK een ongekende
vechtersmentaliteit en fysieke kracht laten zien. Haar gewicht is nog wat aan de lichte kant maar niemand zal twijfelen aan haar goede wedstrijdtechniek.

Voor Gea Jutjens was de laatste dag een teleurstellende. Ze gaf alles wat ze had om een plek in de top tien te bemachtigen maar het was niet genoeg. Ze behaalde een 22e en een 24e plaats. Een 19e plaats overall was het eindresultaat.

Ze is jong en getalenteerd, maar heeft nog duidelijk een paar zwakke punten waar we aan moeten werken, aldus Mark Littlejohn. Ik ben er zeker van dat het verlies van negen plaatsen in het klassement haar motiveert om haar zwaktes te verbeteren.

In de Silverfleet eindigde Merel Witteveen op de vierde positie met een vierde en een zesde plaats tijdens de laatste twee wedstrijden. Annemieke Bes werd op de laatste dag vijfde en 21e en eindigde op de dertiende plaats in de Silverfleet.

De Amerikaanse Paige Railey veroverde in Fortaleza de wereldtitel door regelmatig te varen. Zij won niet één race, maar eindigde wel zes keer bij de eerste vijf. De Francaise Sophie de Turckheim pakte zilver, Railey's landgenote Anna Tunnicliffe het brons.

Internetadres: www.2005laserworlds.com.br