Ingezonden persbericht


persbericht

Wezep/Amsterdam, 12 december 2005

Werkbezoek minister donner aan de glen mills school

minister donner neemt eerste exemplaar boek `respect

voor jezelf' in ontvangst

Op maandag 12 december neemt Minister Donner, tijdens een werkbezoek aan de Glen Mills School, het eerste exemplaar van het boek `Respect voor jezelf' in ontvangst. Dit boek, met de door de studenten gekozen titel, gaat in op de theorie achter de methode van de Glen Mills School. Waarom plegen jongeren in groepsverband delicten? Hoe kan dit in een combinatie van een groepsaanpak en individuele aanpak worden omgebogen? Respect voor Jezelf geeft hierop antwoord in twee stappen: studenten en staf komen eerst aan het woord. Hun theorie wordt vervolgens naast inzichten uit de sociologie, groepsdynamica, morele ontwikkelingstheorie en gedragstheorie gelegd. Het resultaat is een onderbouwing van een unieke methode.

De Glen Mills School beschouwt de groep als een kans voor deze jongens om respect voor zichzelf en voor anderen te ontwikkelen. Dat kan, met steun van prosociale rolmodellen, hard werken, en inspraak in de cultuur van de school. Deze jongens richten zich op de groep. Zij ontwikkelen hun eigen codes, normen, saamhorigheid. Zij wedijveren met elkaar. Dit natuurlijke proces wordt op de Glen Mills School positief aangewend. Deze visie is meer dan een behandelingsvisie. Het is ook een maatschappelijke visie, omdat jongeren niet worden beschouwd als gedragsgestoorde individuen, maar als burgers van de toekomst, die onder de juiste omstandigheden hun kansen wel degelijk willen grijpen en elkaar daar bij willen helpen. Niet afschrijven, maar investeren.

Programma werkbezoek
15:00-15:45 uur Ontvangst op de Glen Mills School Inleiding door de heer J.R. Nieukerke, algemeen directeur de Hoenderloo Groep 15:45-16:30 uur Rondleiding over de campus door studenten 16:30-17:00 uur Presentatie en overhandiging eerste exemplaar `Respect voor jezelf' 17:00 uur Gelegenheid tot vragenstellen minister van Justitie