Arriva


Nieuwe treinconcessie Arriva van start

Gedeputeerde Verkeer en Vervoer Tonnis Musschenga van de provincie Groningen heeft maandag 12 december om 9.13 uur op het Hoofdstation van Groningen het officiële startsein gegeven voor de nieuwe treinconcessie. Hij deed dit door middel van een fluitsignaal waarop de eerste extra sneltrein van Groningen naar Leeuwarden vertrok. Namens Arriva overhandigde directeur Anne Hettinga het eerste treinmagazine Arriva! aan de gedeputeerde.
Het nieuwe contract dat Arriva, de provincies Groningen en Fryslân en het Duitse LNVG hebben gesloten heeft een looptijd van 15 jaar. Hierin is het treinvervoer op de zes Noordelijke spoorlijnen, inclusief Nieuweschans Leer, vastgelegd.

Veel extra ritten
Met ingang van maandag 12 december rijden er op werkdagen 14 extra sneltreinen tussen Leeuwarden en Groningen. Van s ochtends 07.13 uur tot s avonds 19.14 uur rijdt er ieder uur een sneltrein van Leeuwarden naar Groningen en één vanuit Groningen naar Leeuwarden.

Ook op de trajecten Groningen Nieuweschans, Groningen Roodeschool en Groningen Delfzijl rijden extra treinen.

Sneltreinen Leeuwarden Groningen v.v.
Naast het aantal ritten dat aanzienlijk vergroot is, is ook het comfort verbeterd. De koffie/thee is sinds 17 oktober terug in de sneltrein. Voor 1,- kan de reiziger een kop koffie, thee of cappuccino kopen bij de koffieschenker. De cateringmedewerker van Sodexho, draagt de kan koffie op de rug.

Per 11 december is er in de sneltreinen van Arriva tussen Leeuwarden en Groningen, ook een 1^e klas coupé en een stiltecoupé aanwezig.

Arriva! Reizigersmagazine
Op maandagmiddag 12 december ontvangen de treinreizigers op station Leeuwarden en station Groningen het nieuwe blad voor treinreizigers: het Arriva! Reizigersmagazine. Het blad verschijnt zes keer per jaar. Naast Arriva-nieuws over het (trein)vervoer, geeft het nieuwe blad vooral veel leesplezier tijdens de reis. Negentig procent van de redactionele artikelen hebben een link met openbaar (trein)vervoer.

Ook Treintaxi in Franeker en Hoogezand-Sappemeer In het Arriva-gebied was al een Treintaxi in Delfzijl, Winschoten, Sneek en Harlingen, maar per 11 december biedt Arriva deze service ook in Franeker en Hoogezand-Sappemeer. De Treintaxi is een deeltaxi, die de reiziger van en naar het treinstation brengt. Dat betekent dat de taxi gedeeld wordt met andere reizigers.

Een rit met de Treintaxi kost 4,20 per persoon. Een Treintaxibiljet koopt de reiziger bij een kaartautomaat of NS-verkooppunt. De Treintaxi-standplaats is te herkennen aan een blauwgele Treintaxi-zuil op het stationsplein.

Voordeelurenkaart eerder geldig
Met ingang van 12 december is de Voordeelurenkaart ook op werkdagen geldig vóór 09.00 uur in de Arriva-treinen, wanneer de reiziger kan aantonen dat hij naar Zwolle of verder reist.

Voorbeeld
Wie voorheen op een werkdag, met de Voordeelurenkaart van Roodeschool naar Deventer reisde, kon om 09.17 uur in Roodeschool aan de reis beginnen. In Groningen stapte hij om 10.01 uur in de trein naar Zwolle. Om 11.42 uur kwam de reiziger aan in Deventer.

Met ingang van 12 december is de Voordeelurenkaart in de Arriva-trein ook op werkdagen vóór 09.00 uur geldig. De reiziger kan om 08.17 uur aan de reis beginnen. Om 09.01 uur neemt hij de de NS-trein van Groningen naar Zwolle. De reiziger komt nu om 10.42 uur in Deventer. Een uur eerder!

Alle treinen door naar Harlingen Haven
Met ingang van 11 december rijden alle treinen Leeuwarden Harlingen Haven ook daadwerkelijk door naar Harlingen Haven. Tot 11 december rijdt een aantal treinen s ochtends en s avonds nog tot station Harlingen, en keert dan terug naar Leeuwarden.

Treinboekje
Het boekje met de nieuwe treindienstregeling van Arriva is voor 1,50- te koop in de Arriva Store in Groningen (busstation), en in de Arriva Store in Leeuwarden (buseiland).

www.arriva.nl
De dienstregeling van de Arriva-treinen is te raadplegen op (en te downloaden van) www.arriva.nl.

Voorgeschiedenis
In het voorjaar van 2005 zijn de zes noordelijke spoorlijnen inclusief het traject van Nieuweschans naar Leer - openbaar aanbesteed. De aanbesteding werd gewonnen door de combinatie Arriva/NoordNed. Met ingang van 11 december verzorgt de combinatie het treinvervoer onder de naam Arriva.

Nieuwe treinen
Het Arriva-treinenpark bestaat op dit moment uit Wadlopers (DH-materieel) en Buffels (DM90-materieel). In oktober 2006 zal de eerste nieuwe trein instromen: de GTW van Stadler. Vervolgens zal in circa een jaar, het treinenpark vervangen worden door deze nieuwe light-trains.