Nederlandse Vereniging van Dierentuinen


Persbericht, 12 december 2005

NVD dierentuinen willen preventief enten tegen vogelpest
---

De 15 dierentuinen aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) willen de voor aviaire influenza gevoelige vogels in hun collecties preventief vaccineren. De leden hebben een verzoek hiertoe, samen met een voor iedere dierentuin specifiek vaccinatieplan, ingediend bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).
---

De NVD dierentuinen hebben besloten om een verzoek tot preventief enten in te dienen bij de VWA, ondanks dat er op dit moment geen sprake is van een acute dreiging voor de dierentuincollecties. Het besluit om te enten is derhalve puur als voorzorgsmaatregel genomen.

Het risico dat de leden, bij een eventuele toekomstige uitbraak van vogelpest op Nederlandse bodem, hun waardevolle collecties zouden kunnen verliezen speelt een belangrijke rol bij de tot standkoming van het besluit. Het afschermen of ophokken van de vogels, waarbij contact met wilde vogels wordt vermeden is vanuit dierenwelzijn vaak geen alternatief. De kans dat uit Afrika terugkerende trekvogels het virus vanaf eind februari 2006 meebrengen naar Nederland wordt als reëel beschouwd. Daarom is het vaccinatiebeleid van de dierentuinen erop gericht dat de vogels vóór die tijd voldoende immuniteit kunnen opbouwen door vaccinatie.

Dierentuinen mogen hun vogels, die gevoelig zijn voor vogelgriep en die niet bedoeld zijn voor de productie van dierlijke producten sinds 21 november vaccineren. Er kan tot vaccinatie worden overgegaan als de VWA het door de individuele dierentuinen ingediende vaccinatieplan heeft goedgekeurd.

De mogelijkheid om te kunnen vaccineren is het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van het Ministerie van LNV en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. Dankzij de gezamenlijk gevoerde lobby heeft de Europese Unie op vrijdag 11 november 2005 definitief toestemming gegeven voor de preventieve vaccinatie van vogels in de Nederlandse dierentuinen.

Einde bericht