Vereniging Nederlandse Gemeenten

COMMISSIE TOEKOMST LOKAAL BESTUUR AAN DE SLAG

De onafhankelijke Commissie Toekomst Lokaal Bestuur (TLB) is met haar verkenning begonnen. Deze moet leiden tot een langere termijn visie op het lokaal bestuur van 10 jaar en tot formulering van een aantal speerpunten voor het lokaal bestuur voor de gemeenteraads- en kabinetsperiode 2006-2015. Essentie van de opdracht is het leveren van vernieuwende ideeën over de positie, rol en de werkwijze van gemeenten in het binnenlands bestuur. Het eindrapport van deze door de VNG in het leven geroepen commissie wordt tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de VNG op 13 juni 2006 in Maastricht gepresenteerd. In de periode juni oktober 2006 zal de VNG dit rapport aan haar leden voorleggen als discussiestuk rond het thema toekomst lokaal bestuur.

Commissievoorzitter Theo Bovens, oud-wethouder van Maastricht, thans voorzitter van het College van Bestuur van de Open Universiteit, heeft vandaag in een brief de diverse maatschappelijke geledingen in en buiten het openbaar bestuur gevraagd met de commissie mee te denken. Tal van organisaties, bedrijven en instellingen kunnen hun vernieuwende ideeën, suggesties, visies e.d. indienen bij de commissie. Dit kan variëren van visies op het bestaansrecht van gemeenten tot suggesties over andere taken en verantwoordelijkheden.

De Commisie TLB bestaat uit 16 leden met ieder een verschillende achtergrond: de wetenschap, de commerciële sector, andere overheden en uiteraard het lokaal bestuur. De penvoering is strikt onafhankelijk en de werkvormen zijn divers.

Den Haag, 8 december 2005

Meer informatie over taken, doelstellingen en werkzaamheden van de Commissie Toekomst Lokaal Bestuur 32 Kb