Socialistische Partij

`Zonder instructiefilm is de boot al ondeugdelijk'

12-12-2005 * Fast Ferry Connexxion aangemeerd in IJmuiden Een 5,0 als rapportcijfer voor de ferry tussen Amsterdam en IJmuiden. Meer kan statenlid Bert Putters (SP) er niet van maken. ,,De veiligheidsnormen worden overschreden. Daarom kan ik niet meer dan deze `bijna voldoende' geven."

Putters, die onlangs Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland schriftelijk om opheldering vroeg over de veiligheid aan boord van de boten van Connexxion, legde vorige week met een verslaggever van deze krant tweemaal het traject van de draagvleugelboot op het Noordzeekanaal af.

Te veel mensen op elkaar in de wachtrij voor de Fast Ferry

,,Om te weten waar je als politicus over praat", zo legt hij uit. Als de veerboot net koers heeft gezet richting het IJmuidense Pontplein, merkt de SP'er op dat hij de instructievideo mist. Krap een half uur later staan de beeldschermen bij aankomst in Velsen nog steeds op zwart. Putters: ,,Als er geen instructiefilm wordt vertoond, is de boot eigenlijk al ondeugdelijk. Passagiers moeten ingelicht worden voor het geval dat er wat gebeurt. Ze moeten weten waar de reddingsvesten liggen en wat mag en wat niet."

Op de terugtocht naar Amsterdam lijken zijn kritische woorden in eerste instantie resultaat te hebben opgeleverd, maar het blijkt deels ijdele hoop. Terwijl een mannelijke stem vertelt dat er reddingsvesten aanwezig zijn en dat de passagiers tijdens de vaart in hun stoel moeten blijven zitten, blijft het maar sneeuwen op het scherm. Een cynische Putters: ,,Fantastisch hoor! Maar nu weet ik nog niet waar ik zo'n vest kan vinden. Bovendien is de instructie alleen in het Nederlands. Waarom ook niet in het Engels? Er zijn hier regelmatig Britten aan boord, die verstaan er natuurlijk niets van."

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel aan boord, zo benadrukt hij. ,,Schrijf maar op dat ik de bemanning érg vriendelijk vind en dat de ferry een stipte en snelle lijndienst is. Die onvoldoende is voor de bedrijfsleiding, en zeker niet voor het personeel."

De kous blijkt voor Putters nog altijd niet af. Omdat de antwoorden van GS hem niet tot tevredenheid hebben gestemd, kunnen de gedeputeerden spoedig opnieuw kritische vragen verwachten.

Bron: Pieter van den Akker in de IJmuider Courant 12 december 2005 Zie ook:
* Veiligheid gaat boven alles