Landschap Noord-Holland


PERSBERICHT

Castricum, 12 december 2005

'Tussen Duin en Dijk' wijst op belang nieuwe natuur in IJsselmeer

Het nieuwste nummer van het tijdschrift 'Tussen Duin en Dijk' schenkt uitgebreid aandacht aan twee verschillende plaatsen in het IJsselmeergebied waar zandplaten zijn opgespoten ten behoeve van vogels. Hiervan maken enorme aantallen kokmeeuwen, visdieven en aalscholvers gebruik. Ook de zeer zeldzame bontbekplevier, strandplevier en dwergstern broeden er.

Het gaat om het nieuwe vogeleiland 'De Kreupel' ten noorden van Andijk en de 'Kinseldam' voor de kust van Waterland. Deze opspuitingen kunnen hun belang voor deze broedvogels alleen bewaren als ze niet begroeid raken met hoogopschietende ruigtes en bomen. Daarom zal het een voortdurende inspanning van de beherende instantie (Staatsbosbeheer) vragen om het open karakter van deze broedplaatsen te bewaren. De plevieren en de sterns (waaronder ook de visdief) zijn gebonden aan schaars of onbegroeide broedplaatsen bij water, die vooral ook niet door mensen verstoord mogen worden. Door recreatie en woningbouw zijn zulke plekken zeer schaars geworden in Nederland en dreigen de genoemde broedvogels uit Nederland te verdwijnen. Deze nieuwe natuur geeft hen dus een nieuwe kans, op voorwaarde dat het beheer van deze terreinen op hun behoeften afgestemd blijft.

Andere interessante artikelen in 'Tussen Duin en Dijk' gaan over sprinkhanen in de duinen (wist u dat er maar liefst 22 verschillende soorten voorkomen in de Noord-Hollandse duinen!), en over de toename van de aalscholver in Noord-Holland.

'Tussen Duin en Dijk' is een tijdschrift over de natuur in Noord-Holland voor mensen die daar meer dan oppervlakkig in geïnteresseerd zijn. Het verschijnt vier maal per jaar en heeft naast de interessante inhoud een fraaie vormgeving, met vele prachtige foto's, tekeningen en toelichtende figuren. Het kost ¤12,50 per jaar. Voor meer informatie zie www.tussenduinendijk.nl. U kunt zich daar ook als abonnee aanmelden of door een brief of een e-mail met uw naam en adres te sturen naar: Landschap Noord-Holland
t.a.v. abonneeadministratie 'Tussen Duin en Dijk'
Antwoordnummer 263
1900 VB Castricum
info@landschapnoordholland.nl

///////////////////////////////////

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Wim Ruitenbeek, redacteur 'Tussen Duin en Dijk', telefoon 072-5124089.