Van Lanschot Bankiers


Meer vrouwen nemen initiatief bedrijfsoverdracht.

F. van Lanschot Bankiers en de Baak Management Centrum VNO-NCW zijn in 2002 gestart met het begeleiden van ondernemers bij de overdracht van hun onderneming. Zo'n vijftig deelnemers hebben de Opvolgersacademie inmiddels met succes afgerond. Steeds meer vrouwen nemen het initiatief tot een bedrijfsoverdracht. Getuige daarvan is het groeiend aantal vrouwelijke deelnemers aan de Opvolgersacademie. Communicatie is nog steeds een kernsuccesfactor voor een succesvolle bedrijfsoverdracht. De 6e leergang van de Opvolgersacademie gaat op 14 december weer van start.

Menno Lanting, Manager Business Development en Marketing bij de Baak blikt terug na afloop van de vijfde leergang van de Opvolgersacademie. "Wat valt er op bij ondernemers die op afzienbare tijd het familiebedrijf gaan overnemen? Het belangrijkste issue is nog steeds: communicatie en emotie. Met name de communicatie tussen 2 generaties. In veel families (bedrijven) wordt helemaal niet zo veel gepraat. Een goede onderlinge communicatie tussen de beide generaties is een van de belangrijkste kritische succesfactoren bij de overdracht. Ook een goede communicatie met niet-opvolgers en met aandeelhouders en familieleden is van groot belang. Veel opvolgers zijn in meer of mindere mate onzeker over hun eigen positie. Ze zijn erg zoekende waar ze nu precies staan in de relatie met de overdrager en binnen het familiebedrijf. Dit zoekproces is erg belangrijk binnen de Opvolgersacademie; onderling vinden de deelnemers veel steun bij elkaar".

De Opvolgersacademie maakt zowel de overdragers als de opvolgers bewust van het proces dat ze doorlopen. Voor sommige overdragers blijkt het loslaatproces uitermate lastig. De relatie ouder -kind loopt dwars door de hiërarchische relatie binnen het bedrijf. Jeroen Meeuwissen, Adjunct Directeur Business Banking bij Van Lanschot: "Het is goed om te zien dat steeds meer vrouwen het initiatief nemen om een bedrijf over te nemen. In de huidige leergang, die in januari wordt afgerond, is de verhouding al meer dan vijftig procent. Opvallend is ook de toename van deelnemers die van buiten de familie een bedrijf willen gaan overnemen. De Opvolgersacademie voldoet ook daar duidelijk aan een behoefte. We zijn verheugd dat we dit succes ook in 2006 weer kunnen continueren".

De Opvolgersacademie is een initiatief van F. van Lanschot Bankiers N.V. en de Baak Management Centrum VNO-NCW. Deze voor Nederland unieke opleiding richt zich op opvolgers van middelgrote familiebedrijven. De leergang beoogt de opvolger voor te bereiden op het veelomvattende proces van de opvolging. Hierbij ligt de nadruk niet alleen op inhoudelijke kennisoverdracht, ook is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.

's-Hertogenbosch, 12 december 2005

F. van Lanschot Bankiers NV is de oudste onafhankelijke bank van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737. De bank richt zich op een drietal doelgroepen: de vermogende particulier, het middelgrote (familie)bedrijf en de institutionele belegger. Van Lanschot staat voor kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, waarin integrale advisering, persoonlijke service en maatwerk centraal staan. Van Lanschot NV is genoteerd aan de Euronext Amsterdam Stock Market.


*****

Perscontacten Van Lanschot: Frank L. Bouman MM, Woordvoerder. Telefoon +31 (0)73 548 36 76; mobiel +31 (0) 6 549 146 87; e-mail F.Bouman@vanlanschot.com; fax +31 (0)73 548 33 49.

Bezoek onze website voor meer informatie over Van Lanschot: http://www.vanlanschot.org