Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG POSITIEF OVER CENTRAAL STELLEN GEMEENTELIJKE WOONVISIE

De beleidsvisie toekomst van woningcorporaties is een uitgebalanceerd voorstel aan de Kamer dat recht doet aan de verschillende verantwoordelijkheden tussen rijk, gemeenten en woningcorporaties, aldus de VNG. De beleidsvisie is op 9 december 2005 in de ministerraad besproken. Minister Dekker neemt haar verantwoordelijkheid voor het stelsel en lijkt haar rol als aanjager van het proces en beslechter van geschillen actief te willen gaan invullen. Dat is een groot winstpunt. De VNG is benieuwd naar de verdere uitwerking van het beleid, maar de contouren van het beleid vormen een goede basis, aldus de VNG.

Centrale vraag in de beleidsvisie is hoe het vermogen van de corporaties beter kan worden ingezet in aansluiting op de maatschappelijke behoefte. Dekker kiest voor een stelsel dat prikkels bevat om sneller te komen tot prestatiecontracten tussen corporaties en gemeenten over het lokaal woonbeleid. Centraal element is dat de gemeente eerst haar woonbeleid kan expliciteren, afgestemd op de landelijke vastgestelde doelen en op basis van regionale afspraken, vastgesteld in de woonvisie. Deze woonvisie vormt de basis voor verdere afspraken met corporaties. In de meeste gevallen zal dit leiden tot prestatieafspraken met corporaties. Indien partijen er samen niet uitkomen kunnen deze zich rechtstreeks wenden tot de minister, eventueel vooraf gegaan door mediation.

De VNG vindt het belangrijk dat bij een conflict tussen een gemeente en een corporatie snel, en met de woonvisie als uitgangspunt, een knoop wordt doorgehakt door de minister. In de beleidsvisie op hoofdlijnen vinden we dit terug. De investeringsdoelstelling zorgt ervoor dat corporaties verplicht worden ten minste een deel van hun vermogen in te zetten op lokaal niveau. Dit draagt er toe bij dat partners op lokaal niveau gericht het gesprek aan kunnen gaan over richting en ambitie van het volkshuisvestingsbeleid.

De VNG neemt in 2006 het initiatief tot het maken van een handboek voor gemeenten dat gemeenten kan ondersteunen bij het ontwikkelen van een woonvisie.

De VNG zal aan de Tweede Kamer een uitgebreide reactie sturen over de beleidsvisie.

Beleidsvisie toekomst van woningcorporaties 103 Kb