Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Einde staking brandweer

12/12/2005 - De acties van de brandweer zijn voorbij. Brandweerlieden uit het hele land riepen zondagavond hun collega's op weer aan het werk te gaan. Ze deden dit nadat de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten eerder op de dag een nieuwe tekst voor een cao hadden opgesteld. Ook ambulancemedewerkers stoppen met hun acties.

Daarmee komt een einde aan acties van afgelopen week. In Amsterdam werd donderdag het leger zelfs ingezet om het te kort aan brandweerpersoneel op te vangen. Brandweermannen en -vrouwen hadden zich eerder die dag massaal ziek gemeld uit onvrede met de afspraken die bonden dinsdag overeenkwamen met de VNG.

Nieuwe afspraken: niet ander werk
Volgens deze afspraken, die ook geldt voor de ambulancedienst, zouden brandweerlieden na twintig dienstjaren ander werk moeten gaan doen. Voor het brandweerpersoneel was dat onaanvaardbaar.

Deze afspraak is zondag omgezet in een nieuw akkoord. Volgens dit akkoord kunnen ze in beginsel in actieve dienst blijven tot hun vut-leeftijd. Op 55-jarige leeftijd kunnen ze in deeltijd-vut. Afhankelijk van hun aantal dienstjaren verlaten ze op uiterlijk 59-jarige leeftijd de actieve dienst.

Brandweerwagens voor kazerne