Gemeente Amsterdam

CATch presentatie in de Melkweg

12 december 2005
---

Door het project CATch hebben jongeren een jaar lang workshops gevolgd. Zondag 11 december toonden zij hun kunsten in de Melkweg.

De feestelijke dag werd geopend door Hester Maij. De wethouder van onder andere sport en recreatie benadrukte hoe trots zij, en alle andere aanwezigen, waren op de creatieve bezigheden van de jongeren. In de Oude Zaal van de Melkweg volgde een gecombineerd optreden van een brassband (percussie) en danseressen met oogverblindende outfits. Er was geen gebrek aan tijgerprints en pauwenveren.

Filmvoorstellingen cameras244.jpg (31 Kb) Tegelijkertijd genoten de deelnemende jongeren samen met hun vrienden en familie van filmvoorstellingen in de Theaterzaal. Bovenin de Melkweg kon het publiek kijken, nadenken en lachen om de korte films die de jongeren zelf hadden gemaakt.

De eerste film met de titel "Weg van mijn gedachten" was een droomachtige creatie. Door de flitsende montage schetsten de jongeren een surrealistisch beeld van Amsterdam West. De tweede korte film was een soort soap, waarin de jongeren zelf een liefdesconflict speelden. Tot slot kon men genieten van de `fly-on-the-wall' documentaire die jongeren onder begeleiding van de stichting Youth Connection hadden gemaakt tijdens hun trainingskamp in de buurt van Nijmegen.

Risicojongeren beertje244.jpg (38 Kb) Jarrod Francisco, directeur van de theatergroep Likeminds, vindt de term risicojongeren stigmatiserend. "Als ze merken dat je hen als risicojongeren benadert, dan zullen ze zich daar naar gaan gedragen." Bij de presentatie in de Melkweg was van die risico's overigens niets te merken. Aan de gezichten van de jongeren was te zien dat ze blij, trots en een tikkeltje zenuwachtig waren om hun kunsten op een echt podium te vertonen.