Heliview Marketingservices

300.000 Overbodige arbeidsplaatsen binnen MKB en grootbedrijf 12-12-2005

Heliview Research uit Breda heeft onder een representatieve steekproef van 630 managers onderzoek verricht naar de kans op productiviteitsverbetering binnen hun afdeling indien interne en externe informatie voor medewerkers sneller en betrouwbaarder beschikbaar zou komen. Dit onderzoek is verricht onder de managers van een 7-tal bedrijfsafdelingen, te weten: hoofden productie; automatisering; marketing; inkoop; verkoop; personeelszaken en administratie.

De te behalen productiviteitsverbeteringen liegen er niet om. De gemiddeld verwachte productiviteitsstijging komt uit op een percentage van 26%.
Omgerekend naar aantallen medewerkers komt dit neer op ruim 300.000 'overbodige' personen. Kijkend naar de gemiddelde salariskosten per afdeling leidt dit tot een jaarlijkse bezuiniging van 9,3 miljard euro.

Voor het eerst zijn hiermee berekeningen gemaakt over wat de bijdrage van informatietechnologie voor het bedrijfsproces kan zijn.
Heliview is de mening toegedaan dat automatiseringsinvesteringen te lang als een kostenpost werden beschouwd en zelden of nooit als een diepte-investering. Informatietechnologie is een productiefactor van formaat en zal in de toekomst alleen maar in belang toenemen, aldus de onderzoekers.

Al zolang informatietechnologie een rol van betekenis binnen het bedrijfsleven speelt is redelijk nauwkeurig inzichtelijk gemaakt wat de kosten hiervoor zijn. De opbrengsten zijn duidelijk moeilijker vast te stellen.

Voor vragen kunt u zich wenden tot:

Heliview Research
Ton Ketelaars
Tel: 076 - 5484000