Vereniging Nederlandse Gemeenten

TOELICHTING OP DE AANVULLING OP HET ONDERHANDELAARSAKKOORD

Gister heeft de onderhandelingsdelegatie van het CvA op dringend verzoek van de bonden een laatste concessie gedaan aan het brandweerpersoneel. Er is afgesproken dat het personeel met minder dan twintig dienstjaren, zolang als medisch verantwoord is, in hun brandweer- of ambulancefunctie kunnen blijven werken, ook langer dan twintig jaar. Dit tenzij werkgever en werknemer in het kader van het loopbaanplan hierover andere afspraken maken.

In het aanvankelijke akkoord was het uitgangspunt dus 20 jaar in de bezwarende functie, tenzij. In het aangevulde akkoord is het uitgangspunt omgedraaid, en is het doorgaan in de bezwarende functie, tenzij.

De onderstaande scenarios kunnen zich vanaf 1 januari 2006 voor de groep met minder dan 20 dienstjaren voordoen:
1. Wanneer een medewerker in zijn eigen bezwarende functie werkzaam blijft dan gaat hij op 55-jarige leeftijd 50% werken tegen 90% van de bezoldiging. Dit gedurende een periode die afhankelijk is van het aantal dienstjaren dat hij op 1 januari 2006 heeft (zie pag. 18 van het onderhandelaarsakkoord van 6-12-05). Na de periode van deeltijdwerk volgt een periode van inactiviteit. Hierna treedt hij volledig uit op 59 jaar.
2. Wanneer een medewerker op grond van het loopbaanplan of ter voorkoming van arbeidsongeschiktheid in een andere, niet bezwarende functie gaat werken, blijft hij werkzaam tot 59 jaar (zie pag. 16 van het onderhandelaarsakkoord van 6-12-05 onder Vervroegd uittreden blijft mogelijk: versterkt OP en levensloop).