Gemeente Apeldoorn

Ondergrondse tanks binnen Apeldoorn voldoen aan regelgeving

Gemeente tevreden met naleefgedrag milieuregels bij bedrijven

De gemeente Apeldoorn is zeer tevreden over het naleefgedrag van bedrijven met betrekking tot de milieuregels die gelden voor ondergrondse tanks en vloeistofdichte vloeren. Dat is de conclusie van de gemeente na de milieucontroles die zij afgelopen maanden heeft gehouden bij bedrijven. Bedrijven moeten in het kader van het Besluit Opslaan in Ondergrondse Tanks (BOOT) en het Besluit (LPG) Tankstations Milieubeheer hun ondergrondse tanks en leidingen periodiek laten keuren op lekkage en veiligheid. Lekkende tanks kunnen het grondwater verontreinigen, drinkwater- en rioolleidingen en elektriciteit- en telefoonkabels aantasten, bomen en planten vergiftigen en tot stankoverlast leiden.

Lijst
Jaarlijks stelt de gemeente op basis van beschikbare gegevens een lijst op met bedrijven waar sprake is van overschrijding van keuringstermijnen. Ondanks dat bedrijven wettelijk niet meer verplicht zijn de gegevens te sturen naar de gemeente, waren de meeste gegevens aanwezig bij de gemeente. Op basis van deze gegevens heeft de gemeente vijftig van de honderd bedrijven met een ondergrondse tank en/of vloeistofdichte vloer bezocht. Dit waren met name garage-, transportbedrijven en tankstations. Ter plaatse heeft de gemeente de zogenoemde installatieboeken gecontroleerd, waarin de keuringsgegevens worden bewaard volgens de Wet milieubeheer.

Geen overtredingen
Uit de bezoeken bleek dat van de vijftig bedrijven bij zeventien bedrijven de keuringsgegevens ontbraken. In alle gevallen konden de rapportages alsnog worden overgelegd via bijvoorbeeld het hoofdkantoor of kon het bedrijf een opdrachtbevestiging tonen voor de uitvoering van de vereiste keuringen. De gemeente heeft geen overtredingen geconstateerd. Wel is tijdens de milieucontroles gebleken dat de installatieboeken door bedrijven zorgvuldiger samengesteld kunnen worden. Veel installatieboeken waren onduidelijk en onoverzichtelijk samengesteld. De gemeente Apeldoorn bekijkt hoe zij de bedrijven hierbij een helpende hand kan bieden.

Bevorderen kwaliteit leefomgeving
Controle op naleving van de milieuvoorschrift en regels is een van de taken van de gemeente. Doel hiervan is het bevorderen van de kwaliteit van onze leefomgeving. Naast deze gerichte controles blijft de gemeente ook periodiek en steekproefsgewijs controleren of bedrijven aan de Wet milieubeheer voldoen.

Voor het laatst bijgewerkt op: 12-dec-2005 01:56