Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

Ter Sprake week 50

Brand weren is te leren!

In dit artikel over brandveiligheid geeft de brandweer in Gelderland-Zuid u informatie en enkele tips voor de komende feestmaand!

Feestdagen: laat brand het niet verpesten!

Het einde van het jaar is vol van feestelijkheden. Helaas kan de gezelligheid door brand wreed verstoord worden. Kerstbomen, kaarsen, fonduen, frituren en vuurwerk kunnen door onvoorzichtigheid brandgevaarlijke situaties opleveren.

Door een aantal vaak eenvoudige (voorzorgs)maatregelen kunt u zich ook tijdens de feestdagen tegen brand beschermen.

Versiering

Versiering zorgt voor een feestelijke sfeer, maar het kan een extra risico inhouden als u brandbare materialen gebruikt. Dennengroen is zeer brandgevaarlijk, zeker als het droog is. Vraag daarom in de winkel naar moeilijk brandbaar versieringsmateriaal. Zorg er voor dat de versiering niet in aanraking kan komen met verlichting of andere warm wordende apparaten.

Ook bij het plaatsen van een kerstboom of het aanbrengen van verlichting moet u op bepaalde zaken letten. Let er op dat de kerstboom niet in een vluchtroute staat of te dicht bij brandbare materialen. Gebruik nooit echte kaarsjes in een boom, maar kies voor elektrische kaarsjes met een KEMA-keur. Controleer vooraf goed of de bedrading niet beschadigd is. En trek altijd de stekker uit het stopcontact als u gaat slapen of van huis gaat.

Steekt u kaarsen aan? Zet ze dan in een stevige houder op een vlakke ondergrond en gebruik geen brandbare houders van plastic of hout. Zet de kaarsen niet te dicht bij brandbare materialen, zoals bijvoorbeeld de gordijnen. Zorg er voor dat de kaarsen buiten bereik van kinderen en huisdieren blijven.

Fonduen

Tijdens de feestdagen wordt er natuurlijk ook lekker gedineerd. Ook hierbij moeten enkele veiligheidsmaatregelen in acht genomen worden. Let bij gebruik van spiritus bij het fonduen of gourmetten op het volgende: Vul de brander pas als deze helemaal is afgekoeld en doe dit niet aan tafel of in de nabijheid van vuur. Let er ook op dat een spiritusvlam nagenoeg onzichtbaar is. Deze kan dus nog volop branden, ook al lijkt dit niet zo. Ook bij fonduen kan de vlam in de pan slaan. Zorg er dus altijd voor dat u een passend deksel bij de hand heeft. Zet het fonduestel op een niet- brandbaar onderblad, hierdoor voorkomt u dat de tafel te heet wordt. Laat kleine kinderen nooit alleen fonduen of gourmetten en reik nooit over het fondue- of gourmetstel heen om iets te pakken.

Vuurwerk

Steek vuurwerk af op een veilige plaats, dus niet vlakbij huizen, auto's, containers en dergelijke. Sluit op oudejaarsnacht ramen, deuren en brievenbussen. Koop altijd veilig en legaal vuurwerk. Dit kunt u herkennen aan de Nederlandse gebruiksaanwijzing die erbij zit. Lees deze gebruiksaanwijzing eerst door voor het afsteken van het vuurwerk. Gebruik bij het afsteken geen lucifers of aansteker maar een aansteeklont. Ontsteek vuurwerk niet terwijl u het in uw hand heeft, leg het neer, ontsteek het en loop weg. Gooi nooit met brandend vuurwerk! Steek oud vuurwerk, een afgebroken lont of nat vuurwerk nooit opnieuw aan. En denk er aan dat "koud" vuurwerk niet bestaat, zelfs de temperatuur van sterretjes kan oplopen tot 800 graden. Let er dus op dat het vuurwerk buiten bereik van (kleine) kinderen en brandbare materialen blijft.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling preventie van uw gemeentelijke brandweer.

Verleende lichte bouwvergunningen

Bouwadres Omschrijving Verzonden

Mook :

Knollenberg 4 carport 9 december 2005

Verleende reguliere bouwvergunningen

Bouwadres
Omschrijving Verzonden

Molenhoek:

Hoeveveld 16 uitbreiden woning 9 december 2005

uitbreiden bedrijfsruimte

Stiftstraat 15 uitbreiden woning en garage 9 december 2005

Inzageperiode: met ingang van verzenddatum

Reactiemogelijkheden:


- bezwaarschrift aan burgemeester en wethouders binnen zes weken na verzenddatum


- voorlopige voorziening bij Rechtbank Roermond, Postbus 950,

6040 AZ Roermond, na indiening van bezwaarschrift bij het gemeentebestuur.

Nadere informatie: Bureau RIBM, tel. 024 69 69 147.

Aanvraag bouwvergunningen:

Bouwadres Omschrijving

Mook :

Mortel 22 uitbreiden woning

Molenhoek:

Lierdwarsweg 4 zendmast tbv mobiele communicatie

Spijkerweg 1 opslagruimte

Nadere informatie: Bureau RIBM, tel. 024 69 69 147. Berichttype Inforubriek Ter Sprake