GroenLinks

Lagendijk: "arrestatie Gotovina te danken aan druk EU"

10 december 2005

GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk, Balkan-woordvoerder namens de groene fractie in het Europees Parlement, juicht de arrestatie van de Kroatische oud-generaal Gotovina afgelopen donderdag toe. Volgens hem is zijn aanhouding vooral te danken aan de grote druk die de EU heeft uitgeoefend op Kroatië om medewerking te verlenen aan de opsporing van Gotovina.

Gotovina wordt beschuldigd van oorlogsmisdrijven gepleegd tijdens de herovering van Kroatische gebieden op de Serviërs tien jaar geleden. In maart schortte de EU de start van toetredingsonderhandelingen met Kroatië op. De EU was er niet van overtuigd dat het land alles in het werk stelde om Gotovina op te sporen.

"In het voorjaar is de EU streng geweest door het begin van de toetredingsonderhandelingen met Kroatië uit te stellen. Daarna hebben de Kroaten hun houding gewijzigd en in het najaar meende hoofdaanklaagster Carla del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal dat het land volledige medewerking verleende.

Nu plukken we de vruchten van de strenge houding van de EU. Bovendien neemt de druk op Servië nu toe om Mladic en Karadzic uit te leveren", aldus Lagendijk. Na de afgeronde toetredingsonderhandelingen met Kroatië bepaalt het Europees Parlement of het land klaar is voor toetreding. Gotovina is inmiddels voor berechting overgebracht naar Den Haag.

Zie ook:


* GroenLinks begroet onderhandelingen met Turkije en Kroatië
* Lagendijk eens met uitstel onderhandelingen Kroatië

«