Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Explosie Londen geregistreerd in Nederland
Infrageluid instrumenten (microbarometers) van het KNMI in Nederland hebben de explosies van de brandstofopslagtanks nabij Hertfordshire in Engeland geregistreerd.

De zwaarste explosie vond plaats rond 6 uur UTC (7 uur NL tijd) op zondag 11 december 2005, enkele lichtere explosies volgden later.

Infrageluid is voor de mens onhoorbaar geluid en kan over grote afstanden door de atmosfeer reizen. De laag frequente drukgolven zijn ook in Frankrijk en Duitsland waargenomen. Het Exloo Infrageluid Array (EXL) en Deelen Infrageluid Array (DIA) laten verschillende aankomsten van infrageluid zien. Deze aankomsten komen overeen met verschillende paden door de atmosfeer waarlangs het geluid gereisd is. Ten gevolge van wind- en temperatuurcontrasten in de atmosfeer wordt infrageluid teruggebogen naar het aardoppervlak. Dit gebeurt zowel in de stratosfeer, rond 50 km hoogte, als in de thermosfeer, vanaf 100 km hoogte. Tevens beïnvloeden de heersende winden de richting waarnaar het infrageluid reist. Hierdoor moet de geobserveerde richting gecorrigeerd worden voor de verstoring door wind.

Voor meer uitleg over de analyse van de metingen zie onder andere het nieuwsbericht over de explosie bij Ghislenghien (België).

De infrageluid registraties van de explosie op het infrageluid array te Exloo. Verschillende aankomsten corresponderen met verschillende atmosferische paden. De verschillende kleuren signalen zijn de 6 elementen van het array.

Analyse van de registraties in Exloo. Getoond wordt zowel de richting waaruit als de snelheid waarmee het infrageluid over het array is gereisd. Hoge snelheden en lage amplitudes corresponderen met thermosferische aankomsten, vanaf 100 km hoogte. Lage snelheden en hoge amplitudes zijn aankomsten uit de stratosfeer, vanaf 50 km hoogte.

Analyse van de meetgegeven van het Deelen Infrageluid Array laat ook zowel thermosferische als stratosferische aankomsten zien.

De witte lijnen in het onderste figuur zijn de paden van de infrageluid golven door de atmosfeer op basis van ECMWF-modellen voor wind en temperatuur. Deze figuur toont alleen de stratosferische paden.
Kaart met de kruispeiling van de gevonden richtingen in DIA en EXL en de wind-gecorrigeerde richtingen.
Kruispeiling van de gevonden richtingen in DIA en EXL (zwarte lijnen) en de wind-gecorrigeerde richtingen (rode lijnen).