Lijst Pim Fortuyn


AIVD-kwestie

Den Haag, 12/12/2005 -
Een politicus ziet doorgaans graag zijn foto op
de voorpagina van de Telegraaf, maar donderdag 8 december dacht de Tweede Kamerfractie Lijst Pim Fortuyn daar toch anders over. Blijkens de berichtgeving is in 2002 door de AIVD uitvoerig onderzoek verricht naar de antecedenten van de toenmalige top van de Lijst Pim Fortuyn. Nu hebben we daar op zich geen bezwaar tegen, want wij hebben niets te verbergen, maar het feit ligt dat de naspeuringen werden verricht zonder de betrokkenen te informeren en zonder het oogmerk betrokkenen te beschermen. Het lijkt er nu er sterk op dat het afstoppen van de Lijst Pim Fortuyn belangrijker was dan het beveiligen van Pim Fortuyn.

De thans ter beschikking staande informatie is ook in strijd met het rapport van de Commissie Van der Haak, waarin wordt gemeld dat de LPF geen aandachtsgebied vormde voor de AIVD.

Gezien het belang van het onderwerp en de eventuele precedentwerking van deze handelwijze voor andere nieuwe politieke partijen vraagt de Lijst Pim Fortuyn een brief van het kabinet, die de Kamer uiterlijk dinsdagochtend (13 dec.)om 10.00 uur moet bereiken, zodat eventueel s middags een debat kan volgen.

In die brief wil de fractie de volgende vragen beantwoord zien:


-Wie heeft de opdracht gegeven het antecedentenonderzoek te verrichten?


-Welke personen zijn nagetrokken?


-Waarom is de opdracht gegeven?


-Waren de burgemeester van Rotterdam en de minister van Binnenlandse Zaken hiervan op de hoogte?


-Hoe is deze gevoelige informatie in handen van PRDV gekomen?


-Wordt thans ook onderzoek verricht of overwogen naar politici of kandidaten voor de verkiezingen van 2007? Wat is hierin de beleidslijn?


-Op grond van welke informatie is ook de milieubeweging nagetrokken en


-waarom heeft dit niet geleid tot de beveiliging van Pim Fortuyn?