Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland. * District IJsselstreek

P E R S B E R I C H T

POLITIEDISTRICT Apeldoorn

12 december 2005

Biketeam ook van start in Apeldoorn

Precies een jaar geleden werd het biketeam van de politie Zutphen opgericht. Nu de inzet van het biketeam een succes is gebleken, gaat ook Apeldoorn een biketeam oprichten. Twintig agenten uit Apeldoorn beginnen binnenkort aan hun speciale opleiding. Eind januari zullen de bikers een vertrouwd beeld in het straatbeeld van Apeldoorn en vormen. Overigens bestaan ook in Harderwijk plannen om een biketeam te formeren.

De moutainbike is een extra surveillancemiddel naast de auto, motor en gewone dienstfiets. De moutainbike is door de grotere wendbaarheid en bredere inzetbaarheid een goed middel voor de agenten om zich in de stad en in woonwijken snel te verplaatsen. Het Biketeam wordt niet alleen ingezet voor de afhandeling van meldingen en algemeen toezicht. Ze houden ook specifiek toezicht (bijvoorbeeld op hangjeugd, de projectmatige aanpak van zakkenrollerij of vernielingen en vandalisme, maar ook horecatoezicht en toezicht bij evenementen. Zeker bij grotere evenementen met veel bezoekers kunnen de bikers zich snel verplaatsen en zo adequaat reageren op meldingen.

De moutainbikers zullen ook de reguliere surveillances ondersteunen bij de afhandeling van meldingen. Door hun grotere wendbaarheid en de mogelijkheid om via binnendoorweggetjes (zelfs trappen etc.) snel ter plaatse te zijn kunnen ze vast eerste maatregelen nemen. Daarnaast houden ze toezicht op allerhande zaken als parkeren, scooteroverlast etc. De agenten maken zich tijdens de opleiding vertrouwd met alle aspecten van een veilig en efficiënt gebruik van de moutainbike. Zo leren ze hoe ze de moutainbike kunnen inzetten bij de achtervolging van een verdachte op een fiets of te voet. Maar ook hoe ze de moutainbike als middel kunnen gebruiken bij de aanhouding, bijvoorbeeld bij de staandhouding of als bescherming voor zichzelf bij een agressieve verdachte.

De surveillance per moutainbike is ook een middel bij uitstek om in contact te komen met het publiek. De bikers zijn makkelijker aanspreekbaar en zullen ook zelf sneller contact met het publiek maken. De verwachting is dat ze door hun sportieve uitstraling ook makkelijker contact maken met de jeugd. In het kader van de gebiedsgebonden politiezorg wil de politie herkenbaar, zichtbaar en aanspreekbaar zijn. Het Bikerteam zal hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

Einde persbericht.

Nadere informatie: Bureau Persvoorlichting, Anton de Ronde 055 - 548 60 58

055 - 548 60 52

---- --