Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326


Datum: 12 december 2005

---


Politie treedt streng op tegen vernielingen en vuurwerkoverlast

'Meld vernielingen op heterdaad direct!

Regio - Politie Hollands Midden wil het aantal vernielingen en (vuurwerk)overlast rond de jaarwisseling terugdringen. Veroorzakers kunnen in die periode dan ook rekenen op een strenge aanpak door de politie. Vernielingen, baldadigheid, het voortijdig afsteken van vuurwerk en het stoken van vuurtjes worden niet getolereerd. De politie wil met burgers daaraan werken door ze op te roepen om vernielingen die zij zien gebeuren direct te melden aan 1-1-2. De politie komt dan direct in actie om de dader(s) op te pakken.

Integrale aanpak
De politie treft in de periode voorafgaand aan de jaarwisseling, zoals altijd in de laatste weken van het jaar, een aantal preventieve maatregelen. Doel hiervan is de jaarwisseling, maar ook de periode ervoor, veilig en rustig te laten verlopen. De preventieve maatregelen worden samen met partners, zoals gemeenten, brandweer, OM en bureau Halt genomen. Deze maatregelen moeten er onder meer toe leiden dat de openbare orde wordt gehandhaafd en dat schade door vernielingen en brandstichting zoveel mogelijk wordt voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de verwijzing van jongeren die vuurwerk gerelateerde overtredingen begaan, in samenwerking met justitie, door te sturen naar HALT voor een alternatieve straf. Een ander voorbeeld is de samenwerking met andere politiekorpsen in het interregionale vuurwerkteam (JIV) om de verkoop van illegaal vuurwerk terug te dringen.

Vernielingen melden
Het plegen van vernielingen voorafgaande aan en tijdens de jaarwisseling is niet iets wat er gewoon bij hoort. De buurt verloedert en het kost de gemeenschap geld. De politie Hollands Midden wil nu samen met de burgers het aantal vernielingen en (vuurwerk)overlast rond de jaarwisseling terugdringen. Dat kan heel eenvoudig door 1-1-2 te bellen als gezien wordt dat iets moedwillig wordt gesloopt of 0900-8844 als de daders al zijn gevlogen. Het vernielen van andermans spullen wordt niet door de vingers gezien. Wie betrapt wordt, wordt aangehouden en gaat mee naar het bureau. Zo mogelijk wordt de schade die zij veroorzaakt hebben aan publiek of andermans eigendom op hen verhaald.
Vorig jaar kreeg de politie Hollands Midden zo'n 2500 meldingen van vernielingen, brandjes en vuurwerkoverlast. Het korps stelt zich ten doel dit aantal dit jaar omlaag te brengen. Belangrijk daarbij is de pakkans van de dader(s) te vergroten. De politie Hollands Midden besteedt dan ook extra aandacht aan de opsporing van dit vandalisme waar burgers zich vaak aan ergeren. Naast het houden van een buurtonderzoek past het korps waar mogelijk, schadeverhaal toe.


Repressief optreden op vreugdevuren

Op oudejaarsavond zelf is er een intensieve controle door agenten, zowel in uniform als in burger, op vreugdevuren. Daarbij wordt tegen het slepen met kerstbomen streng opgetreden. De betrokkenen krijgen een bekeuring en de bomen worden onmiddellijk verwijderd. Vreugdevuren worden slechts toegestaan op plekken waarvoor een vergunning is afgegeven. Het spreekt vanzelf dat het belemmeren van werkzaamheden van brandweerlieden tot de onmiddellijke aanhouding leidt van de betreffende personen.


Bereikbaarheid politie

De politie doet er alles aan om de aanloop naar en tijdens de oud en nieuwviering rustig te laten verlopen. Burgers kunnen daarbij helpen door bij zaken die daarbij van belang zijn te bellen met de politie via 0900-8844.. Eventueel kunnen meldingen over bijvoorbeeld illegale handel van vuurwerk ook doorgegeven worden via de telefoonlijn 0800-7000 van Meld Misdaad Anoniem. Uiteraard is er voor spoedeisende zaken en als gezien wordt dat er moedwillig wordt vernield het alarmnummer 112.

--- einde berichten ---

---

---- --


Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326