Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 12 december 2005

Vrienden van de Herepoort willen Herepoort terug in Groningen

Breng onze Herepoort terug!

De Herepoort, een van de historische monumenten van Groningen staat nu al jaren te verkommeren in de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam. Verkommeren? Ja. Niet dat het Rijksmuseum er slecht voor zorgt. Maar omdat niemand deze prachtige poort daar op waarde kan schatten. De Poort die een belangrijke rol speelde bij het ontzet van Groningen in 1672 is alleen in onze stad weer op zijn plaats. In deze dagen waarin de geschiedenis van de stad weer meer leeft onder de bevolking is het gemis van de enige poort van onze oude vesting extra voelbaar. Nu het Rijksmuseum verbouwd wordt, en zich opnieuw bezint op zijn taken, lijkt het moment geschikt om de teruggave van de poort ter discussie te stellen.

De Vereniging "Vrienden van de Herepoort" stelt daarom voor om het Rijksmuseum, met dank voor het bewaren, te vragen om de poort weer terug te brengen in de stad waar hij thuis hoort.

De poort was ooit het eigendom van het Ministerie van Oorlog. Wanneer dat nog steeds zo is, en de poort in bruikleen aan het Rijksmuseum is gegeven, dan stellen wij voor om het Rijk te vragen om de poort weer naar onze stad terug te brengen.

De Herepoort is in het Rijksmuseum geplaatst vanwege het prachtige beeldhouwwerk. Met de poort krijgt onze stad er dan ook een belangrijk monument bij!

De plek waar de poort kan komen te staan is een discussie waard. Op zijn oude plek op het Hereplein is geen ruimte voor een dergelijk bouwwerk. Dat zou het verkeer te zeer hinderen.

Daarom stellen wij voor om de poort, niet al te ver van zijn oude plek, op de route die talloze toeristen dagelijks nemen tussen het Groninger Museum en de binnenstad te plaatsen.

Daarin grijpen wij terug naar een plan dat ook al eerder veel steun in de stad kreeg. Het is immers niet de eerste keer dat Groningen de Herepoort terug wilde brengen. Maar deze keer zal het vast en zeker lukken!

Lees meer over de Herepoort op www.herepoort.nl

Robert Prummel
Jacob Bolhuis

P.S. Omdat de Poort in Amsterdam rug-aan-rug met de Bergpoort van Deventer staat hebben wij contact gezocht met de vrienden van de Bergpoort in Deventer. Ook Deventer betreurt immers het verlies van haar poort! Daarom wordt deze actie niet alleen in Groningen en Deventer, maar ook landelijk onder de aandacht gebracht.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht