Gemeente Leiden

Leiden staat open voor nieuwe welzijnsaanbieders

Leiden werkt aan een herijking van het welzijnswerk en daar staan vier onderdelen centraal: open staan voor meer welzijnsaanbieders; meer invloed geven aan de burgers; een basisstructuur voor elke wijk; en een plan per wijk. Wat betreft het eerste onderdeel: de gemeente heeft jarenlang zaken gedaan met de Leidse Welzijnsorganisatie (LWO) als min of meer exclusieve aanbieder. Dit heeft een te grote wederzijdse afhankelijkheid gegeven. De gemeente staat nu open voor andere organisaties die welzijnsactiviteiten aanbieden. Hierbij wordt onder meer gedacht aan het kinderwerk, het jongerenwerk en het beheer van de buurthuizen. Er zijn al enkele stappen gezet, zoals voor een deel van het jongerenwerk.

Ingrijpende gevolgen

De plannen van de gemeente hebben ingrijpende consequenties voor de omvang van de LWO. De LWO weet al geruime tijd wat de plannen zijn en de gemeente verwacht dat de LWO tijdig maatregelen neemt om de veranderingen op te vangen, zodat er bijvoorbeeld geen gedwongen ontslagen vallen. Van belang hierbij is ook dat de LWO al sinds jaren kampt met financiële tekorten. Meerdere malen is de gemeente Leiden bijgesprongen om deze problemen op te lossen. Tegelijk is de LWO de afgelopen tijd keer op keer duidelijk gemaakt wat de gemeente verwacht en welke subsidie daarvoor ter beschikking staat. De gemeente Leiden is niet bereid nogmaals extra middelen in de LWO te stoppen. Het idee om de financiële tekorten te verminderen door het sluiten van een of meer buurthuizen vindt de gemeente nadrukkelijk geen optie.

Meer invloed van bewoners en meer wijkgericht werken

Een belangrijke ander onderdeel van de herijking van het welzijnswerk is het geven van meer invloed aan bewoners op de besteding van de welzijnsmiddelen in de wijk. Dat kan onder andere door het realiseren van een basisinfrastructuur ten behoeve van iedere wijk en het maken van een plan per wijk voor het welzijnsaanbod. Met een basisinfrastructuur wordt onder andere bedoeld dat er ruimtes zijn voor ontmoeting en activiteiten en vergaderingen voor de buurt is, evenals ondersteuning en faciliteiten voor vrijwilligers. Bij voorkeur wordt deze infrastructuur voor meerdere jaren vastgelegd zodat wijkbewoners en vrijwilligers weten waar ze aan toe zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat er niet meer jaarlijks een discussie plaats vindt of een buurthuis gesloten moet worden om de begroting maar rond te krijgen. De gemeente wil ook ieder jaar kijken wat de ontwikkelingen en knelpunten zijn in de wijk zijn en op basis daarvan een plan per wijk maken.

Geen bezuiniging

De herijking van het welzijnsbeleid die de gemeente voorstaat is nadrukkelijk niet bedoeld als bezuinigingsoperatie. Het gaat er met name om dat vrijwilligers en bewoners die zich willen inzetten voor de wijk, actief worden ondersteund en ook de ruimte krijgen om mede-invulling te geven aan het welzijnswerk. De gemeente wil eveneens een flexibele inzet van middelen om knelpunten in de stad op te lossen.

Nadere informatie:
Bert van den Ham, bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 516 51 18 en (06) 224 394 88.


---- --