Gemeente Amsterdam

Tentoonstelling Nederlands-Indië

12 december 2005
---
ATCB

In het Verzetsmuseum is een ingrijpende expositie te zien over Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog.

Het Verzetsmuseum Amsterdam opende onlangs een nieuwe vaste opstelling over Nederlands-Indië. Hier wordt het verhaal verteld van de Japanse bezetting en het verzet in Nederlands-Indië aan de hand van verhalen van mensen uit de verschillende bevolkingsgroepen: blanke Nederlanders, Indische Nederlanders, Indonesiërs en Chinezen. De anekdotes worden getoond in decors die de sfeer van de situatie in beeld brengen. Ook zijn er bijzondere authentieke voorwerpen te zien, die het museum speciaal voor deze nieuwe afdeling heeft verworven.

Anders dan in bezet Nederland werd in Indië een heel groot deel van de Barakken Nederlandse en Nederlands-Indische burgerbevolking in kampen geïnterneerd. Ook buiten de kampen leed de bevolking door een snelle verpaupering en hongersnood. Te zien is hoe de verhoudingen radicaal veranderden. De blanke machthebbers, die gewend waren in weelde te leven en die dachten dat hun positie onaantastbaar was, verloren in korte tijd nagenoeg alles.

Moederland

De Indonesische bevolking waande zich eerst bevrijd, maar leed uiteindelijk ook onder de Japanse terreur. Na de oorlog volgde geen bevrijding door de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. In 1949 gebeurde wat in 1942 nog onmogelijk had geleken: Nederland moest na twee politionele acties - onder internationale druk - de onafhankelijkheid van Indonesië erkennen. Vele Indische Nederlanders kwamen na hun vreselijke ervaringen in een koud moederland dat zij niet kenden, en waar weinig belangstelling was voor hun ervaringen.

Beschouwing

Al jaren stellen de Nederlanders die afkomstig zijn uit Nederlands-Indië dat hun verhaal over de oorlog nauwelijks aan bod komt in de musea over de Tweede Wereldoorlog. Ook is er in de samenleving een toenemende behoefte aan een kritische beschouwing van het Nederlandse koloniale verleden. De nieuwe opstelling kan in deze behoeftes voorzien én informeert jonge generaties op een boeiende manier over deze ingrijpende episode uit de Nederlandse geschiedenis.

Informatie

Verzetsmuseum Plantage Kerklaan 61 Telefoon 020-6202535