Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
12 december 2005

Benoeming Johan Vlaeyen tot bijzonder hoogleraar Behavioral Medicine

Profileringsleerstoel met speciale aandacht voor somatoforme stoornissen

Johan Vlaeyen is per 1 december 2005 benoemd tot bijzonder hoogleraar Behavioral Medicine aan de Faculteit der Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht. Het betreft een zogeheten profileringsleerstoel. Hoogleraren die op een dergelijke leerstoel benoemd worden, krijgen bij de Universiteit Maastricht de gelegenheid om in een periode van vijf jaar een duidelijk omschreven gebied te ontwikkelen dat past binnen het onderzoeksprofiel ven het betreffende instituut of de betreffende faculteit. Na deze vijf jaren kan de leerstoel gecontinueerd worden. In dit geval is de leerstoel ingesteld op voordracht van het interfacultaire onderzoeksinstituut Experimentele Psychopathologie (EPP) en ondergebracht bij het Departement Medische, Klinische en Experimentele Psychologie, waarvan Vlaeyen momenteel voorzitter van is. Het EPP, waarbinnen Vlaeyen hoofd is van de sectie 'somatoforme stoornissen', is de initiator geweest van de gelijknamige en door de KNAW (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) erkende onderzoekschool Experimentele Psychopathologie , waarin diverse Nederlandse en Vlaamse onderzoeksgroepen samenwerken.

Behavioral Medicine is te definiëren als de toepassing van op cognitieve gedragstheorieën gebaseerde methodieken bij mensen met lichamelijke klachten. De leerstoel zal speciale aandacht schenken aan zogeheten somatoforme stoornissen, klachten waarvoor geen duidelijke medische verklaringen te vinden zijn. Er zullen gedragsinterventies ontwikkeld worden die erop gericht zijn de klachten van mensen met stoornissen zoals chronische pijn, slapeloosheid en moeheid, te verminderen. In de meerderheid van de gevallen zijn deze veelvuldig voorkomende klachten, die vaak gepaard gaan met angstgevoelens en depressies, niet als een duidelijke medische of psychiatrische stoornis te duiden. De leerstoel zal tevens bijdragen aan het onderwijs aan bachelor- en masterstudenten, alsmede aan de begeleiding van promovendi op het onderhavige onderzoeksterrein.

Johan Vlaeyen zal zijn onderzoek verrichten binnen het kader van het Maastricht University Center (MUMC+), waarin de Faculteit der Geneeskunde, de Faculteit der Gezondheidswetenschappen en het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) verenigd zijn, alsmede in samenwerking met het Instituut voor Revalidatievraagstukken (iRv) in Hoensbroek, het Hoensbroeck Revalidatiecentrum (HRC), de Faculteit der Psychologie van de UM, het Pijnkenniscentrum van het azM en het onderzoeksinstituut CAPHRI.

Voor zijn onderzoekskwaliteiten kreeg Vlaeyen eerder al op vele manieren erkenning. Zo ontving hij in december 2004 van NWO (de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) een Vici-subsidie. Vici-subsidies zijn bestemd voor excellente, zeer ervaren onderzoekers die met succes een onderzoekslijn ontwikkeld hebben. Met de VICI-subsidie worden zij in staat gesteld in vijf jaar een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

Johan Vlaeyen (1957) studeerde aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij in 1980 cum laude zijn doctoraalexamen psychologie behaalde. Sinds 1985 is hij verbonden aan de Universiteit Maastricht, waar hij in 1991 promoveerde op het proefschrift 'Chronic Low Back Pain. Assessment and Treatment from a Behavioral Rehabilitation Perspective'. Tussen 1985 en 2000 was hij tevens verbonden aan het Instituut voor Revalidatievraagstukken (iRv) in Hoensbroek. Sinds 1996 is hij lid van de stuurgroep van het Pijnkenniscentrum van het azM. Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof .dr. J.W.S. Vlaeyen, Departement Medische, Klinische en Experimentele Psychologie, tel. 043-3881601, e-mail: j.vlaeyen@dep.unimaas.nl . De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 46024994. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine/default.asp?taal=nl