Informatie Beheer Groep

Groningen, 12 december 2005

Ministers van Onderwijs en Sociale Zaken onderschrijven belang Europese mobiliteitspas

Startconferentie Europass in Den Haag

De EC wil hiermee de internationale mobiliteit van werknemers en studenten vergroten. In iedere lidstaat komt, of bestaat inmiddels, een Nationaal Europass Centrum (NEC) dat de werkzaamheden die samenhangen met de Europass coördineert en in eigen land promoot.

Vandaag was de startconferentie voor het NEC in Nederland. Binnen Nederland zijn de activiteiten en taken verdeeld over acht partijen die gezamenlijk een consortium vormen op gebied van onderwijs en werk. Binnen dit consortium fungeert de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) als het NEC. Overige leden van het consortium zijn Colo, Nuffic, het National Agency Leonardo de Vinci/Cinop, de Bve-Raad, de HBO-Raad, de VSNU en CWI.

De Europass bestaat uit vijf documenten waarmee EU-burgers hun kennis en vaardigheden op uniforme manier kunnen vastleggen, waardoor de herkenbaarheid wordt vergroot. Twee documenten kunnen burgers via internet zelf invullen en downloaden: het Europass CV en het Europass Taalpaspoort (om talenkennis vast te leggen). De overige drie documenten moeten ingevuld worden door een erkende instelling: het Europass Diplomasupplement (met informatie over prestaties in het hoger onderwijs), het Europass Certificaatsupplement (met informatie over prestaties in het beroepsonderwijs) en de Europass Mobilitypass (met informatie over buitenlandse studies, stages en werkervaring). Meer informatie is te vinden op: www.europass.nl.