Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (12/12)

OOSTERHOUT NB, 12 december 2005

Jongens opgepakt na brandstichting

WERKENDAM: Kordaat optreden van een buurtbewoner leidde zondag 11 december tot de arrestatie van twee jongens uit Werkendam. Een 14-jarige jongen werd op heterdaad door de buurtbewoner betrapt. Dat gebeurde rond 15.15 uur bij het in brandsteken van een afvalbak in een speeltuin aan de Vlet. De daders gingen er vandoor maar het lukte de buurtbewoner om een van hen in te halen. Hij droeg de jongen over aan de politie. Agenten arresteerden even later een 18-jarige mededader. De 18-jarige verdachte biechtte tijdens het verhoor ook nog een eerdere brandstichting op. Op 22 oktober werden in dezelfde speeltuin ook al een glijbaan en het speelhuisje in brand gestoken. De politie verwacht op korte termijn nog meer verdachten aan te houden. Tegen het duo is inmiddels proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor is het tweetal weer in vrijheid gesteld, waarbij de minderjarige verdachte aan zijn vader werd overgedragen.

Automobilist onder invloed van drugs

GIESSEN: Op zondagavond 11 december controleerde de politie op het Jagerspad de bestuurder van een personenauto. Rond 22.25 zagen agenten dat deze automobilist een joint draaide, wat reden was voor een nadere controle. De 26-jarige inwoner van Giessen vertelde dat hij soft- en harddrugs had gebruikt. Ook werd er een kleine hoeveelheid harddrugs in zijn auto gevonden. De man moest mee naar het politiebureau, waar een bloedproef van hem is afgenomen. Het rijden onder invloed van verdovende middelen is in hetzelfde wetsartikel stafbaar gesteld, als het rijden onder invloed van alcohol. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op en namen zijn drugs in beslag. De verdachte is om 23.40 uur weer in vrijheid gesteld. Verder heeft de politie een verzoek gedaan aan het Centraal Bureau
Rijvaardigheidsbewijzen om te onderzoeken of de verdachte nog wel beschikt over de lichamelijke en/of geestelijke geschiktheid, om motorrijtuigen te besturen.
Onderzoek van het bloedmonster wordt uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut en moet uitwijzen in welke mate de verdachte onder invloed was.

Politie let op voeren van verlichting

DISTRICT OOSTERHOUT: De politie let deze week streng op het voeren van verlichting in het verkeer. Dat gebeurt door de gehele regio Midden en West Brabant. Fietsers gaan daarbij zonder pardon op de bon. Fietsers zonder voor- óf achterlicht betalen een boete van 15,-. Als allebei de lampjes niet werken kost de overtreding 25,- Fietsverlichting bevordert het feit dat fietser door de overige weggebruikers goed gezien worden. Hierdoor kunnen verkeersongevallen voorkomen worden.

HANK: Maandagochtend 12 december 2005 kregen 9 fietsers een bekeuring vanwege het niet voeren van verlichting. Dat gebeurde in Hank nabij de Keizersveerbrug aan de kant van De Kurenpolder.

RAAMSDONKSVEER: Op de Oosterhoutseweg in Raamsdonksveer gingen in totaal 12 overtreders op de bon.

KAATSHEUVEL: In Kaatsheuvel hadden 7 fietsers op de Kasteellaan hun verlichting niet in orde, waarvoor zij een bekeuring kregen.

Voor fietsers die hun verlichting wel in orde hadden was er een presentje, in de vorm van een fluorescerend polsbandje.

Tabak weg na inbraak in supermarkt

GEERTRUIDENBERG: In de nacht van zondag 11 december op maandag 12 december is ingebroken in een supermarkt aan het Schonckplein. De inbraak werd ontdekt om 03.04 uur ontdekt, doordat het alarm afging. De politie was binnen vier minuten op de plaats van het misdrijf aanwezig. De daders waren toen al gevlogen. De ruit van de toegangsdeur van de winkel bleek vernield te zijn. Door het gat zijn de daders vermoedelijk naar binnen gekropen, waarna uit de winkel een hoeveelheid tabaksartikelen werd weggenomen. Onderzoek in de omgeving leverde helaas niks op. De politie zet het onderzoek voort en verricht onder andere een buurtonderzoek en een sporenonderzoek.

Agenten betrappen beschonken automobiliste

OOSTERHOUT: Een 31-jarige vrouw uit Breda is door de politie opgepakt vanwege het rijden onder invloed. Het rijgedrag van de vrouw was reden voor een controle. Agenten controleerden haar op zondagavond 11 december toen zijn slingerend over de Tilburgseweg reed. Dat gebeurde rond 23.30 uur. Omdat er sprake was van alcoholgebruik moest ze mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 405 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen de vrouw op. Daarnaast kreeg zij een rijverbod van 3 uur opgelegd. De verdachte is rond 00.00 uur weer in vrijheid gesteld.

Arrestaties na huiselijk geweld

RIJEN: De politie arresteerde op zondagavond 11 december om 22.55 uur een 16-jarige jongen uit Rijen op verdenking het plegen van huiselijk geweld. Zijn moeder deed aangifte van het feit dat hij haar met een mes ernstig had bedreigd. Er zou al langer sprake zijn van een onhoudbare situatie, aldus de moeder. Zondagochtend was ze haar huis uitgevlucht en was naar het politiebureau gekomen voor hulp. Ze deed aangifte waarna de politie de voortvluchtige jongen probeerde te vinden. Zondagavond werd hij alleen aangetroffen in het ouderlijk huis en gearresteerd. De jongen is geen onbekende van politie en justitie en is in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld.

WAALWIJK: Een 45-jarige inwoner van Waalwijk is maandagochtend 12 december opgepakt op verdenking van stalking. Zijn ex-vriendin deed aangifte van stalking en bedreiging. In 2004 kwam een einde aan hun jarenlange relatie. Volgens de 37-jarige vrouw wordt ze sindsdien hinderlijk gevolgd en is ze recentelijk belaagd. In overleg met de Officier van Justitie is de verdachte aangehouden en in verzekering gesteld.

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. Het kan daarbij gaan om lichamelijk en seksueel geweld en om psychisch geweld, zoals bedreiging en belaging (stalking). Huiselijk geweld kan de vorm aannemen van
kindermishandeling en seksueel kindermisbruik, partner-relatiegeweld in alle denkbare verschijningsvormen, en mishandeling of verwaarlozing van ouderen. Politie, openbaar ministerie, reclassering, kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan de bestrijding van huiselijk geweld.

Auteur: Jeroen Steenmeijer