Stichting Natuur en Milieu

PERSBERICHT

Utrecht, 12 december 2005

Bouwen in IJmeer niet goed voor milieu en natuur

De plannen van Almere en Amsterdam voor de bouw van woningen en bruggen in het IJmeer gaan veel te ver. Dat stellen Natuur en Milieu, de Milieufederaties van Flevoland, Noord-Holland en Utrecht en Milieudefensie in een reactie op de Toekomstvisie IJmeer. De Toekomstvisie werd naast beide steden ondertekend door de ANWB, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provincies Flevoland en Noord-Holland.

"De noodzaak van de uitbreidingsplannen in het IJmeer is niet aangetoond," aldus Mirjam de Rijk, directeur van Natuur en Milieu. "De opstellers van het plan gaan volledig voorbij aan de mogelijkheid om woningen te bouwen in de Haarlemmermeer en de Bollenstreek, dicht bij de werkgelegenheid. "Dat scheelt enorm veel forenzenverkeer. De aanleg van bruggen tast het IJmeer ernstig aan en is volkomen overbodig."

De gezamenlijke natuur- en milieuorganisaties zijn het met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer eens dat de natuur in het IJmeer steeds verder achteruit gaat. Ook de milieuorganisaties willen een groots offensief om dat tij te keren. In de Toekomstvisie wordt geconstateerd dat woningbouw in het IJmeer geen geld op blijkt te kunnen leveren voor natuurontwikkeling. Een extra reden om dit ogenschijnlijke win-winplan in de prullenmand te laten verdwijnen.