Gemeente Kerkrade

12.12.05: Hoogwaardige herinrichting Marktstraat - Einderstraat

De gemeente Kerkrade investeert in een hoogwaardige herinrichting van het gebied gelegen tussen de Marktstraat en de Einderstraat. Dit is een binnenstedelijke locatie gelegen aan de rand van het centrum van Kerkrade.
Een belangrijk gedeelte van de ruimtelijke inrichting langs de Marktstraat en de Einderstraat beantwoordt niet aan de entreefunctie die deze beide straten voor het centrum van Kerkrade hebben.

Einderstraat en Marktstraat
De Einderstraat stond in het verleden bekend als een gunstige combinatie van wonen en woonvriendelijke bedrijvigheid. De laatste tijd wordt de straat echter steeds meer gekenmerkt door leegstaande panden en een laagwaardige inrichting van de diepgelegen percelen. Aan de kop van de Marktstraat lag tot voor kort een pand, waarin detailhandel was gevestigd. De gemeente beoogde - gegeven de grootschaligheid van deze activiteiten, alsmede de verkeersaanzuigende werking hiervan - verplaatsing van deze vestiging. Door de verplaatsing van de Aldi naar het Maria Gorettiplein is dit inmiddels gerealiseerd.

Structuurvisie
In het verleden heeft de gemeente diverse percelen aangekocht. De opstallen zijn vervolgens gesloopt en tijdelijk heringericht, dit in het belang van de leefbaarheid en de openbare veiligheid van het gebied.
De ruimtelijke herinrichting van het gebied is neergelegd in een structuurvisie die betrekking heeft op het gebied dat wordt begrensd door de Marktstraat en de Hoofdstraat respectievelijk de Einderstraat en de Mucherveldstraat.
Deze visie is in mei 2001 door de gemeenteraad als richtinggevend kader vastgesteld. Daarbij wordt een nadere verdichting nagestreefd, door middel van compacte bebouwing langs de straatzijde, in combinatie met woningen op het binnenterrein die via verschillende straatzijden worden ontsloten. Voor de woningen wordt ondergronds parkeren voorgesteld.

De gemeente heeft voorbereidingen getroffen om deze herinrichting mogelijk te maken: Er is een ontwerp-bestemmingsplan opgesteld, welke inmiddels onherroepelijk is. Dit bestemmingsplan is nader uitgewerkt en ter visie gelegd. Ook is het voorkeursrecht gevestigd.

Eerste fase
De eerste fase vormt de ontwikkeling van het binnenterrein tussen de Marktstraat en de Einderstraat. De gemeente heeft hiervoor op 12 december jongsleden een ontwikkelingsovereenkomst gesloten met Bouwontwikkeling Jongen. Er zal een mix van grondgebonden woningen en appartementen in diverse segmenten worden gebouwd. Start van de eerste fase van de nieuwbouw wordt in de tweede helft van 2006 voorzien.