Provincie Utrecht

Provinciale Staten Utrecht: nieuwbouw deel Provinciehuis

12-12-2005 -

Het grootste deel van het bestaande Provinciehuis in Utrecht wordt in de toekomst gesloopt om plaats te maken voor een nieuw te bouwen pand. Alleen de kantoortoren die in 1996 in gebruik is genomen blijft staan. Het deel dat in de zestiger jaren van de vorige eeuw is gebouwd voldoet niet meer aan de ARBO-normen en moet plaatsmaken voor nieuwbouw op dezelfde locatie.

Provinciale Staten besloten maandagmiddag 12 december 2005 om akkoord te gaan met de plannen hiertoe van gedeputeerde staten omdat er een duurzame oplossing voor de eigen huisvesting moet komen. De nieuwbouw wordt volgens de huidige, globale planning, gerealiseerd in 2009.

GroenLinks brak via een amendement nog een lans voor nieuwbouw in het centrum van de stad Utrecht, in het stationsgebied. Dit met het oog op de zichtbaarheid en bereikbaarheid van het openbaar bestuur en met het oog op de toekomst. Voor die (bijna drie miljoen duurdere) oplossing kwam geen steun.

Er wordt nu stapsgewijs verder gewerkt aan de planvorming. Provinciale Staten stelden voorlopig EUR1,2 miloen beschikbaar voor de projectkosten en reserveerden EUR 2,8 extra per jaar voor de vanaf 2007 benodigde extra huisvestingskosten. Het programma van eisen en de architectkeuze staan medio 2006 op de agenda.
Provinciale Staten gaven de volgende randvoorwaarden mee: beheersbaarheid van kosten, een hoge mate van flexibiliteit qua indeling van werkplekken etc, hoogwaardig innovatief gebouw qua functionaliteit, energiegebruik en ook qua uitstraling.

Meer informatie: Marjolein Copier, telefoon 25 22

Laatst gewijzigd op 12-12-2005. Paginabeheer: Marjolein Copier