Gemeente Hardenberg

December 2005 - Najaarsnota: gezonde financiële positie gemeente Hardenberg
Voordelig resultaat van 2,7 miljoen euro

Najaarsnota: gezonde financiële positie gemeente Hardenberg Voordelig resultaat van 2,7 miljoen euro

De najaarsnota 2005 geeft een positief beeld van de financiële situatie van de gemeente Hardenberg. Nadat de budgetten zoals die geraamd waren voor 2005 zijn doorgelicht, wordt op dit moment een voordelig resultaat van ruim 2,7 miljoen euro verwacht. Dit betekent dat de gemeente Hardenberg nog steeds over een gezonde financiële positie beschikt.

In de najaarsnota wordt een beeld geschetst van de financiële situatie van de gemeente Hardenberg op dit moment. Dit geeft een indicatie van het te verwachten resultaat over 2005. Er is doorgerekend in hoeverre de diverse projecten en de uitvoering van andere zaken uit de begroting 2005 binnen de geraamde budgetten zijn gebleven. Op dit moment ziet het ernaar uit dat er een voordelig resultaat is van ruim
2,7 miljoen euro.

Uit de najaarsnota blijkt dat er op de reguliere bedrijfsvoering geen grote afwijkingen zijn ten opzichte van de begroting. Het voordelige resultaat is dan ook ontstaan door een aantal structurele en incidentele meevallers. Zo heeft de gemeente Hardenberg hogere dividenduitkeringen ontvangen van diverse (nuts)bedrijven. Daarnaast valt een aantal belastingopbrengsten mee en ziet het er nu naar uit dat de algemene uitkering uit het gemeentefonds hoger uitvalt waardoor de gemeente Hardenberg meer inkomsten heeft dan verwacht. Al met al zorgen deze en andere meevallers voor een totaal voordelig resultaat van ruim 2,7 miljoen euro.

Op dit moment is nog niet bekend wat de bestemming van het voordelige resultaat zal zijn. De gemeente Hardenberg wil hiermee wachten totdat het definitieve rekeningsresultaat over 2005 bekend is.