SGP


Persverklaring inzake samenwerking CU-SGP

Datum publicatie: 12-12-2005
Auteur: W. Kolijn


1. Het Hoofdbestuur van de Staatkundig Gereformeerde Partij heeft zich diepgaand bezonnen op de situatie die is ontstaan rondom het niet goedkeuren van een verzoek van een viertal kiesverenigingen.


2. Het Hoofdbestuur heeft zich bij die besluitvorming laten leiden door de in maart 2005 vastgestelde richtlijn die in de voorbereiding gecommuniceerd is met een bestuurdersdelegatie. De richtlijn is toen unaniem aanvaard door het Hoofdbestuur. Uitgangspunt is het door het Hoofdbestuur onverkort gehandhaafde standpunt dat het regeerambt niet in overeenstemming is met de roeping van de vrouw.


3. De begeleidingscommissie heeft âin tegenstelling tot datgene wat in de pers naar voren kwamâ geen advies uitgebracht over de vier genoemde samenwerkingstrajecten, mede omdat deze buiten het mandaat van de commissie vielen.


4. Daarnaast bereidt het Hoofdbestuur al geruime tijd een nota voor over de plaats van de vrouw in de partij. Over die nota, de politieke vertaling ervan en de samenwerkingsrichtlijn zal binnen de partij medio februari een open bezinning plaatsvinden met de geledingen, waaronder burgemeesters en wethouders.


5. Daarna zullen deze documenten ter bespreking toegezonden worden aan alle kiesverenigingen met het oog op een huishoudelijke vergadering.


6. Voor de korte termijn heeft het Hoofdbestuur om de eenheid binnen de partij te bewaren besloten het besluit d.d. 2 december op te schorten. Een afvaardiging van het Hoofdbestuur zal, in nauw overleg met de Tweede-Kamerfractie, in direct contact treden met de vier in het geding zijnde kiesverenigingen. De afvaardiging heeft mandaat om naar bevind van zaken te handelen.


7. Het Hoofdbestuur doet een dringend beroep op alle SGPâers om op een waardige manier een bijdrage te leveren aan de reeds eerder gestarte en binnenkort af te ronden bezinning binnen de partij en om de rust binnen de partij te bewaren en de eenheid te zoeken.


8. Het Hoofdbestuur betreurt, dat ds. J.H. van Daalen en drs. J. van Belzen hun bestuurszetel ter beschikking hebben gesteld.

Nadere informatie:
W. Kolijn, voorzitter SGP, telefoon: 06 2243 4273 Menno de Bruyne, voorlichter SGP-fractie, 06 1830 5821