Partij van de Arbeid


Den Haag, 11 december 2005


Vragen van de leden Straub en Van Heemst (beide PvdA) aan de minister van BZK


over veiligheidscijfers betreffende Rotterdam


1) Kent u de berichten over criminaliteitscijfers van het CBS in Trouw van respectievelijk 6 oktober en 8 oktober jl.?


2) Deelt u de mening van Korpschef A. Meijboom van Rotterdam-Rijnmond dat de cijfers van het CBS over Rotterdam een 'onjuist en ongewenst beeld' oproepen? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?


3) Wijken de methode die het CBS hanteert ten aanzien van de registratie van criminaliteit van Rotterdam, af van de methode die het CBS voor andere steden of politieregio's gebruikt? Zo ja, in welk opzicht?


4) Indien de vorige vraag ontkennend wordt beantwoord: deelt u dan de mening dat de cijfers met betrekking tot geregistreerde criminaliteit over de periode 2000-2004 (zoals ook te vinden in de databank van het CBS Statline) een voor Rotterdam-(Rijnmond) ongunstiger beeld vertonen ten opzichte van de andere drie grote steden in ons land of ten opzichte van het landelijke gemiddelde? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u deze ontwikkeling verklaren?


5) Is er aanleiding om te veronderstellen dat de methode die het CBS hanteert voor het vastleggen van geregistreerde criminaliteit tekort schiet? Zo ja, op welk vlak moeten verbeteringen plaatsvinden?


6) Is het juist dat er tussen korpschef Meijboom en het CBS afspraken bestonden in de zin van dat er zonder voorafgaand overleg het CBS geen cijfers naar buiten zou brengen? Zo ja, waarom was die afspraak nodig?


7) Heeft het overleg tussen korpschef Meijboom en het CBS over de uitleg van de criminaliteitscijfers plaatsgevonden? Zo ja, wat was de uitkomst van dit overleg?


8) Zijn er nog verschillen van mening tussen korpschef Meijboom en het CBS ten aanzien van de uitleg van de cijfers van het CBS? Zo ja, welke?



---- --