Annemiek Vera winnares jubileumexpositie

Sanquin

PERSBERICHT

Amsterdam, 11 december 2005

Op zondag 11 december 2005 werd het vierde lustrum van de kunstgalerie van Sanquin, Galerie Joghem, gevierd met een speciale jubileumexpositie. Een vakjury koos het werk op papier van Annemiek Vera 'Prince charming' unaniem als beste van de expositie, waarvoor veertien kunstenaars waren genomineerd.

De jury, onder leiding van mevrouw Pietje Tegenbosch, kunsthistorica van de ABN/Amrobank, ziet het werk als een spannende stap in de ontwikkeling van deze veelbelovende jonge kunstenaar. 'Het door ons uitverkoren werk is monumentaal in de beeldende benadering. Groot van formaat en raadselachtig in de betekenis.'

Galerie Joghem geeft elke maand aan vooral jonge of beginnende kunstenaars de gelegenheid om te exposeren. In de loop der jaren heeft de galerie hiermee een grote naam opgebouwd, onder andere met exposities van kunstenaars die later (zeer) bekend zijn geworden. Eén keer in de vijf jaar is er een speciale expositie, omdat dan in competitieverband werken worden getoond van een aantal kunstenaars die de afgelopen vijf jaar bij Sanquin hebben geëxposeerd.

Oudste bedrijfskunstcollectie
Sanquin bezit de oudste oudste bedrijfskunstcollectie van Nederland. In 1959 startte prof. dr. Joghem van Loghem met het verzamelen van kunst voor het toenmalige CLB. Directeur Van Loghem geloofde heilig in een creatieve kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap, mits op hoog niveau bedreven. Kunst in een laboratorium moest inspirerend werken.

Sanquin
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig en belangeloos bloed geven. Kernactiviteit is een veilige productie en levering van bloed- en plasmaproducten en diagnostisch bloedonderzoek voor de advisering over behandeling van patiënten. Door wetenschappelijk onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Ook buiten Nederland is Sanquin toonaangevend op het gebied van bloedvoorziening. Sinds 1 januari 1998 werkt Sanquin, samen met het Belgische Rode Kruis in de Centrale Afdeling voor de Fraktionering cvba (CAF). In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal.