--------------------------------------------------------------------------
   BEA Systems introduceert verenigde portaalstrategie voor succesvolle   
                    service-georiënteerde architectuur                    
--------------------------------------------------------------------------

BEA toont planning voor WebLogic Portal en AquaLogic User Interaction en introduceert nieuwe geplande producten Amstelveen, 07-12-2005

Als onderdeel van haar 'Think Liquid' -strategie voor service-georiënteerde architectuur, introduceert BEA Systems (NASDAQ: BEAS) haar visie op hoe portaaltechnologieën zich ontwikkelen om bedrijven een interactieplatform te bieden voor het creëren van interactieve portalen, collaboratieve gemeenschappen en samengestelde applicaties in een open omgeving, die diverse besturingssystemen, applicatieservers en programmeeromgevingen omvat.

BEA heeft ook haar plannen bekendgemaakt voor toekomstige versies van WebLogic Portal en AquaLogic Interaction (voorheen het Plumtree Corporate Portal) en diverse nieuwe producten. In de komende twee jaar zal BEA aspecten van de WebLogic Portal en AquaLogic productportfolios combineren om gemeenschappelijke portaalinfrastructuurservices, applicatieservices en gereedschappen te bieden die gebruikt kunnen worden met toekomstige versies van zowel WebLogic Portal als AquaLogic Interaction. Deze aanpak biedt alle bestaande klanten een natuurlijk doorgroei pad, dat hen in staat stelt gemeenschappelijke services te gebruiken op beide portaalproducten en andere webapplicaties, waarmee zij de waarde van hun investeringen in BEA portaaltechnologieën verder verhogen.

"BEA's nieuwe zakelijke interactieplatform zal de manier waarop gewerkt wordt in een organisatie fundamenteel veranderen, omdat het services en content helpt veranderen in praktische, service-georiënteerde zakelijke applicaties," aldus Mark Carges, executive vice president van BEA Systems. "Hierdoor kunnen klanten die gebruik maken van BEA's portaalgebaseerde oplossing beter inspringen op behoeften, en bestaande systemen en middelen integreren, waardoor zij uiteindelijk bedrijfsprocessen verbeteren en productiviteit verhogen."

Van twee portalen tot een krachtig 'user experience framework' BEA's verenigde portaalstrategie zal de sterke punten van WebLogic Portal en AquaLogic Interaction combineren in een enkele, 'cross-platform' omgeving voor gebruikerservaringen en zakelijke interactie. Momenteel vereenvoudigt WebLogic Portal de productie en het beheer van op maat gemaakte Java portalen, terwijl AquaLogic Interaction de integratie en interface-ontwikkeling vereenvoudigt voor cross-platform portals en webapplicaties. De vereniging van de twee portalen zal in drie fasen verlopen:

Fase 1 - Interoperabiliteit: Fase 1 verbetert de operabiliteit tussen WebLogic Portal en AquaLogic Interaction zodat portlets en andere pagina-elementen gedeeld kunnen worden tussen de producten. BEA zal een verenigde JSR-168 (Java Specification Request) implementatie uitbrengen, gebaseerd op de Java Community standaard, en een verenigde WSRP (Web Services for Remote Portlets) implementatie gebaseerd op de Java- en OASIS-standaarden, die BEA heeft helpen definiëren. Beide portaalproducten ondersteunen deze standaarden al, maar fase 1 zorgt ervoor dat klanten die zowel WebLogic Portal als AquaLogic Interaction gebruiken, eenvoudiger zaken kunnen delen tussen portalen, inclusief services die geboden worden door de AquaLogic Activity Servers voor gebruiksanalyse, collaboratie, publicatie en zoeken. De beschikbaarheid van deze mogelijkheden is gepland voor de eerste helft van 2006.

Fase 2 - Componenten en gemeenschappelijke services: tijdens fase 2 zullen er gemeenschappelijke services gemaakt worden van een aantal afzonderlijke functionaliteiten, waaronder: portaalinfrastructuurservices; activity services zoals collaboratie, zoeken, gedistribueerde publicatie en gebruiksanalyse; portaalfunctionaliteit voor het creëren van communities, groep pagina's, content aggregatie en kennisbeheer; en tools voor ontwikkelaars en zakelijke gebruikers. Deze services kunnen gebruikt worden met zowel WebLogic Portal als AquaLogic Interaction, of ze kunnen onafhankelijk van een portal gebruikt worden. BEA is van plan een serie nieuwe producten te introduceren die deze gemeenschappelijke services bundelen. Hierdoor hebben klanten de flexibiliteit om portaalinfrastructuur- en applicatieservices te gebruiken met iedere webapplicatie, niet alleen portaalapplicaties. Deze producten staan hieronder beschreven en zullen in de tweede helft van 2006 beschikbaar zijn.

Fase 3 - Unificatie: fase 3 zal portaalinfrastructuurcomponenten en
-services verenigen in een omgeving voor het beheer van een breed spectrum aan gebruikerservaringen via het web, inclusief portalen en samengestelde applicaties. Deze omgeving zal ondersteund worden op verschillende platformen, waaronder Microsoft Windows, commerciële Unix en Linux, en meerdere applicatieservers, waaronder Microsoft .NET, IBM WebSphere, Tomcat en de leidende J2EE-applicatieserver, BEA WebLogic Server. Er zullen afzonderlijke tools zijn voor zowel ontwikkelaars als zakelijke gebruikers, voor het creëren van assets die de omgeving zal gebruiken en samenvoegen in portalen, samengestelde applicaties of andere webervaringen. Bestaande WebLogic Portal en AquaLogic Interaction klanten zullen een natuurlijk doorgroei mogelijkheid hebben naar deze krachtige nieuwe omgeving. De introductie van de verenigde portaalinfrastructuurservices is gepland voor 2007.

Het uiteindelijke resultaat is een gemeenschappelijke set van portaalinfrastructuur-services die toekomstige versies van WebLogic Portal en AquaLogic Interaction zullen delen. BEA zal bundeling van deze universele services blijven bieden in haar WebLogic en AquaLogic portfolio's zodat het klanten verschillende configuraties kan bieden die aansluiten op hun favoriete benadering van ontwikkeling en gebruik van J2EE-, Microsoft .Net- of gemengde omgevingen van applicatieservers. Klanten kunnen hierdoor ook de universele activity services en tools gebruiken die aansluiten bij hun eisen voor zakelijke portalen, collaboratieve communities of samengestelde applicaties.

Nieuwe geplande producten bieden breder bereik, uitgebreide mogelijkheden BEA heeft vandaag ook een aantal nieuwe producten aangekondigd in haar AquaLogic User Interaction productfamilie die zullen samenwerken met WebLogic Portal en AquaLogic Interaction. Bovendien bieden deze producten overdraagbare portaalinfrastructuurservices, waardoor deze gebruikt kunnen worden met iedere webapplicatie of portalraamwerk, inclusief die van BEA's concurrenten. De geplande producten zijn onder andere:
- Project 'Runner': Een snelle engine voor applicatieservices en
-compositie, die onderliggende portalinfrastructuur- en activity services beschikbaar maakt voor niet-portal applicaties. Runner zal de creatie van nieuwe samengestelde applicaties ondersteunen en zal bestaande portalgebaseerde applicaties aanvullen. Klanten zullen dit product gebruiken om activity services te integreren en verenigen voor gebruiksanalyse, security en identiteitsmanagement, collaboration, distributed publishing en webcontentbeheer, search en kennismanagement, interactiemanagement en handel in applicaties die op heterogene systemen draaien, zonder dat daar uitgebreide bewerkingen voor nodig zijn en zonder dat een organisatie zich hoeft vast te leggen op één algemene architectuur of gebruikerservaring. Deze vereenvoudigde en uitbreidbare ontwikkelaanpak biedt klanten de voordelen van portalinfrastructuur- en activity services zonder dat er een portal raamwerk nodig is. Ook kunnen zij hun investeringen in BEA portaltechnologieën inzetten in hun hele organisatie.
- Project 'Holland': een applicatie wiki waarmee zakelijke gebruikers en andere niet-ontwikkelaars samen kunnen werken aan de creatie van interactieve werkplekken, groeppagina's en portal communities, die ingevuld kunnen worden via een uitbreidbare bibliotheek van herbruikbare paginacomponenten, data connectors en Dit product combineert de mogelijkheden van gemeenschappelijke ontwikkeling in portalraamwerken met de eindgebruikersfunctionaliteit voor het publiceren van content en creëren van zakelijke services uit AquaLogic Interaction Publisher, AquaLogic Interaction Collaboration en AquaLogic Interaction Studio.
- Project 'Graffiti': Een collaborative systeem voor het ontdekken van informatie en kennisbeheer (information discovery & knowledge management), dat gebruikt wordt voor het classificeren en ontdekken van content uit willekeurig welke opslagplaats in de organisatie, van Documentum en Microsoft SharePoint tot Lotus Notes en Windows filesystemen. In dit systeem classificeren gebruikers content door persoonlijke contentlabels of 'tags' te creëren. Het systeem voegt de individuele classificaties samen in groepclassificaties en doet suggesties over welke content nuttig zou kunnen zijn voor een gebruiker door gebruikspatronen en analyse te combineren. Klanten zullen dit product gebruiken om hun gebruikers te helpen bij het effectief ontdekken van nuttige informatie, ongeacht het bestandsformaat en de opslagplaats. Gebruikers zullen sneller bruikbare informatie vinden door te leren wat hun collega's nuttig vinden, en content zal effectiever gecategoriseerd worden door gebruik te maken van de 'lingua franca' van iedere organisatie.

Deze drie producten zullen allemaal geïntroduceerd worden in de tweede helft 2006. Voor meer informatie, zie bea.com/aqualogic.

--------------------------------------------------------------------------
                                   END                                    
--------------------------------------------------------------------------

Over BEA
BEA Systems, Inc. (NASDAQ: BEAS) is een vooraanstaande leverancier van zakelijke infrastructuursoftware en biedt op standaarden gebaseerde platformen om de veilige stroom van informatie en services te versnellen. De BEA productlijnen - WebLogic®, Tuxedo®, JRockit® en de nieuwe AquaLogicTM familie van Service Infrastructuur - helpen klanten bij het reduceren van IT-complexiteit en het succesvol inzetten van service-georiënteerde architectuur, om de flexibiliteit en slagkracht van de organisatie te vergroten. Voor meer informatie, zie bea.com. ###