GroenLinks

GroenLinks wil grotere nadruk op Integratiebeleid

12 december 2005

GroenLinks wil dat het gehele kabinet zich meer inzet voor het integratiebeleid. Minister Verdonk moet haar collega's daar meer op aanspreken. Het heeft geen zin om voor 10 miljoen euro een `positieve imagocampagne' te voeren. GroenLinks gebruikt dat geld liever voor huiswerkbegeleiding van allochtone leerlingen.

Dit kabinet voert nauwelijks een integratiebeleid. Zeker op cruciale terreinen als onderwijs, werk, armoede en huisvesting doet het kabinet niets om de integratie te bevorderen, integendeel. Terwijl de cijfers uit de Jaarnota Integratie zorgwekkend zijn. Bijna dertig procent van de allochtone huishoudens leeft in armoede tegenover acht procent van de autochtone huishoudens. Ruim een kwart van de kinderen in Amsterdam doet niet mee aan de Citotoets. Zij beschikken niet over het vereiste niveau. Ook op het vlak van werkloosheid en gebrek aan stageplekken lijkt er weinig urgentie bij het kabinet te leven. De nadruk ligt bij de minister van Vreemdelingenbeleid en Integratie duidelijk op het Vreemdelingenbeleid.

De minister moet daar meer aan doen en andere ministers aansporen om de integratie meer te bevorderen, bijvoorbeeld via het onderwijs en het sociale beleid. Minister van der Hoeven (OC&W) verandert de gewichtenregeling. Deze verandering maakt het moeilijker voor allochtone kinderen om hun achterstand in te lopen. Daarom wil GroenLinks dat minister Verdonk nagaat wat de gevolgen zijn van de veranderingen in de gewichtenregeling. Zij moet opkomen voor de positie van de allochtone achterstandsleerlingen. Het integratiebeleid dient onder een volgend kabinet niet langer samen te vallen met het vreemdelingenbeleid.

Om het beeld van integratie te verbeteren, komt er een campagne `windowdressing'. Met deze campagne wil de minister de binding verbeteren. GroenLinks vindt een dergelijke campagne pure symboolpolitiek. Deze campagne zal weinig bijdragen aan de integratie. Het budget van 10 miljoen euro dat voor deze campagne is gereserveerd, kan beter worden gebruikt. GroenLinks gebruikt dat geld liever om de kansen van allochtone leerlingen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt te vergroten. GroenLinks zal daarom een motie indienen om deze 10 miljoen te gebruiken voor betere huiswerkbegeleiding.

Naïma Azough

«