Ministerie van Financiën

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

12 december DGB 2005-6997 2005

Onderwerp

Motie van het lid Gerkens c.s. (TK, vergaderjaar 2005-2006, 30 300 XI, nr 40)

Tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer hebben de leden Gerkens, Depla en Van Gent een motie ingediend waarin de regering wordt verzocht dat 80% van de bezwaarschriften huurtoeslag binnen vier weken wordt afgehandeld en dat ter versnelling van de afhandeling persoonlijk contact wordt opgenomen met de bezwaarmaker.

Hierbij wil ik, mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, reageren op het verzoek dat in de motie is vastgelegd.

Ik onderschrijf dat burgers belang hebben bij een snelle beslissing op een ingediend bezwaarschrift. De Belastingdienst/Toeslagen streeft er dan ook naar bezwaarschriften zo spoedig mogelijk af te handelen. Dit neemt niet weg dat voor de behandeling van bezwaarschriften niet alleen de snelheid, maar ook de zorgvuldigheid van belang is om tot een juiste beslissing te komen. De wetgever heeft, deze aspecten afwegend, in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) de afhandelingstermijn op zes weken bepaald. Verder hangt de snelheid van de behandeling van bezwaarschriften af van onder andere het totale aantal bezwaarschriften dat uiteindelijk zal worden ingediend en de kwaliteit van de onderbouwing van de bezwaarschriften. Mede gelet op de onzekerheden die hierover op dit moment nog bestaan kan ik geen toezeggingen doen om bezwaarschriften sneller af te handelen dan binnen de gebruikelijke termijnen van de Awb.

Wat betreft het verzoek om persoonlijk contact op te nemen met de bezwaarmaker, merk ik op dat de Awb al voorziet in de verplichting om de belanghebbende tijdens de bezwaarprocedure in de gelegenheid te stellen te worden gehoord. Een nadere toezegging van de zijde van de regering op dit punt is dus niet nodig.

Gelet op het voorgaande ontraad ik u de motie aan te nemen.

De staatssecretaris van Financiën

mr. drs. J.G. Wijn