Vandenende foundation

Amsterdam/Hilversum 12 december 2005

Vandenende foundation en avro willen documentaireserie over de nederlandse film maken

De VandenEnde Foundation en de AVRO-televisie willen een vervolg maken op Allemaal Theater.

De nieuwe documentaireserie Allemaal Film, die acht afleveringen van 50 minuten zal omvatten, behandelt de rijke naoorlogse geschiedenis van de Nederlandse Film. Onder eindredactie van Ireen van Ditshuyzen, leiden de filmmakers Leo de Boer, Noud Holtman en Hans Pool, de kijker door de gloriejaren van de Nederlandse documentairefilms in de jaren vijftig met toonaangevende cineasten als Bert Haanstra en Herman van der Horst via de opkomst van de nieuwe generatie filmmakers in de jaren zestig, zoals Pim de la Parra & Wim Verstappen, naar de hoogtijdagen van de jaren zeventig toen films als Mira, Turks Fruit en Blue Movie volle zalen trokken. Ook besteden zij volop aandacht aan de toenemende invloed van de televisie op de Nederlandse film en aan de animatiefilm, een bijzonder genre waarmee tal van Nederlandse makers wereldberoemd zijn geworden. De serie zal dieper ingaan op de bezieling van de filmmakers, de praktische problemen die onlosmakelijk met de Nederlandse filmindustrie verbonden zijn en de weerbarstige verhouding met het publiek.

De VandenEnde Foundation en de AVRO hebben het voornemen deze serie te laten produceren door IdtV-DITS, het succesvolle productiebedrijf dat ook verantwoordelijk was voor de kwaliteit van de documentaireserie Allemaal Theater.
Deze documentaireserie werd in 2004 en 2005 door de AVRO televisie uitgezonden. De definitieve beslissing voor de serie Allemaal Film wordt genomen als de financiering en plaatsing met de netcoördinatie van de Publieke Omroep geregeld is.

De VandenEnde Foundation is het particuliere cultuurfonds van Joop en Janine van den Ende.

= einde persbericht =