Kamer van Koophandel Zuid-Limburg

|Persbericht                        |                                   |
Maastricht, 7 december 2005

Zuid-Limburgse arbeidsmarkt voor academici onder de loep

Er wordt wel eens gezegd dat Zuid-Limburg te kampen heeft met een 'braindrain' doordat veel hoogopgeleiden de regio na hun studie (weer) verlaten. Als reden voor dit vertrek wordt meestal gewezen op het beperkte aantal banen voor met name academici in de regio. En áls er al banen zijn, lijkt het wel alsof ze via ondoordringbare netwerken worden verdeeld. Hoe ziet de huidige en toekomstige arbeidsmarkt voor oud-studenten (alumni) van de Universiteit Maastricht eruit? Welke rol kan de UM spelen bij het vinden van werk en hoe kunnen alumni hun netwerk uitbreiden en inzetten voor het vinden van een baan?

Allemaal vragen die aan bod komen tijdens een bijeenkomst die de Alumnikring Maastricht organiseert op maandag 12 december a.s. Dat dit onderwerp leeft bij de alumni blijkt wel uit het grote aantal Zuid-Limburgse alumni dat zich inmiddels heeft aangemeld voor deze bijeenkomst.

Datum: 12 december 2005
Tijdstip: 20.00 uur (ontvangst vanaf 19.00 uur)
Locatie: Aula Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6 te Maastricht

De sprekers die op het thema in zullen gaan, zijn: . dr. Frank Cörvers, hoofd Onderzoek bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA); . André Postema, vice-voorzitter College van Bestuur Universiteit Maastricht; . Leo van der Kant, directeur/eigenaar van het internationale sprekersbureau Assemblee.

Onderzoeker Frank Cörvers zal presenteren hoe de arbeidsmarkt voor academici er momenteel uitziet én zal zijn verwachtingen uitspreken over de toekomst. Vervolgens gaat André Postema in op de vraag hoe de Universiteit Maastricht haar alumni behulpzaam kan zijn bij het vinden van een geschikte baan, waarna de aanwezigen in discussie kunnen gaan met beide sprekers.

Tenslotte zal Leo van der Kant stil staan bij het belang van netwerken. Veel vacatures voor academici komen namelijk nooit in de krant of op internet te staan. Beschikken over een goed netwerk is dan onontbeerlijk. Van der Kant kan uit ruime eigen ervaring putten, aangezien het strikken van topsprekers als Bill Clinton en Helmut Kohl alleen met het juiste netwerk mogelijk is.

Uiteraard wordt alle aanwezigen na afloop de mogelijkheid geboden onder het genot van een hapje en drankje de opgedane netwerkkennis direct in praktijk te brengen.

Einde persbericht
Noot voor redacties