Gemeente Rotterdam


---


Nr. 50
9 december 2005

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 12 t/m 18 december 2005

Wethouder Van Sluis naar Japan
Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) vertegenwoordigt van 12 t/m 16 december de Rotterdamse haven in Japan. Hij staat aan het hoofd van een delegatie die de banden met logistieke dienstverleners aanhaalt. Het programma bestaat uit o.a. een lunch, aangeboden aan Japanse reders, en bezoeken aan onder meer K-Line, Kutota, Mazda, NYK, MOL, Nicherei, Nippon Express, Shinetsu, Subaru, Suzuki en verschillende autoriteiten in Tokio. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Dirk-Jan de Vink, tel. 010 - 417 94 28).

Wethouder Van den Anker krijgt COOP-eindrapport uitgereikt Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) krijgt op maandag 12 december om 14.00 uur het COOP-eindrapport uitgereikt. De overhandiging vindt plaats in de Maaszaal van de Dienst Stedebouw en Volkshuisvesting aan de Galvanistraat 15. Het COOP-project beschrijft hoe de opvang en reïntegratie van daklozen, verslaafden en mensen met psychosociale problemen beter te regelen en te stroomlijnen is. Het onderzoek richtte zich op de wijze waarop lokale overheid, zorg- en welzijnsorganisaties en aanbieders van woningen samenwerken om daklozen een zo gewoon mogelijke huisvesting aan te bieden, of dreigende dakloosheid te voorkomen. (Voor meer informatie: Onderzoeksinstituut OTB, drs. Reinout Kleinhans, tel. 015 - 278 69 53)

Wethouder Van den Anker neemt deel aan discussie project 'Onverklaarbaar Bewoond' Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) neemt op maandag 12 december van 15.45 tot 17.15 uur deel aan de discussie 'Onverklaarbaar Bewoond'. Dat plaatsvindt in het projectbureau van Hogeschool INHOLLAND aan de Strevelsweg 60. Zes studenten gaan samen met de wethouder en Wim Straasheijm, deelgemeentevoorzitter Feijenoord, in gesprek om de leefbaarheid op de Strevelsweg te verbeteren. Via het project 'Onverklaarbaar Bewoond' proberen zij samen met bewoners, winkeliers, en andere betrokkenen een bijdrage te leveren om de sociale cohesie te verbeteren. De studenten gaan in het pand aan de Strevelsweg wonen en allerlei activiteiten organiseren voor de buurtbewoners om sterker betrokken te raken bij de buurt. (Voor meer informatie: Het jonge Noorden op Zuid, tel. 010 - 484 15 51)

Wethouder Geluk ontsteekt eerste Opzoomerkerstboom Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) ontsteekt op dinsdag 13 december om 7.00 uur de eerste Opzoomerkerstboom in de Heenvlietstraat. De wethouder bezorgt de bewoners daarna letterlijk een witte Kerst en biedt hen een Kerstontbijt aan op straat. De bewoners van de Heenvlietstraat zetten zich, in het kader van het gemeentelijk integratieprogramma Mensen maken de Stad, bijzonder in voor hun straat. Ze doen massaal mee aan straatactiviteiten en hebben ook afspraken gemaakt over de omgang met elkaar. Op 13 december worden in 850 Rotterdamse straten kerstbomen van zeven meter hoog geplaatst door Gemeentewerken. Bewoners zullen de bomen versieren en ook allerlei Kerstactiviteiten organiseren. (Voor meer informatie: Johan Janssens, Opzoomer Mee, tel. 010 - 213 1 0 55)

Burgemeester Opstelten en wethouder Janssens reiken Ketelbinkieprijs uit tijdens 16e ondernemersontbijt Burgemeester mr. Ivo Opstelten en wethouder Nico Janssens (Middelen en Sport) reiken op woensdag 14 december om 8.00 uur de Ketelbinkieprijs uit tijdens het 16e ondernemersontbijt dat plaatsvindt in de Burgerzaal van het stadhuis aan de Coolsingel. De 'Ketelbinkie' is een onderscheiding voor de meest opvallende of verrassende ondernemer van het afgelopen jaar. Tijdens het ontbijt wordt er teruggeblikt op evenementen als Monaco aan de Maas, WK baseball, Red Bull Airrace en 68 andere topsportevenementen van het Sportjaar 2005. (Voor meer informatie: Peter Schuiten, tel. 010 - 202 46 07)

Wethouder Van den Anker opent Steunpunt Huiselijk Geweld Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) opent op woensdag 14 december om 9.00 uur het regionale Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld, dat plaatsvindt in de Maasfoyer in de nieuwe Luxor op de Kop van Zuid. Via telefoonnummer: 010 44 38 444 krijgen slachtoffers, familie, plegers, buren en beroepskrachten advies, ondersteuning en informatie over hoe het geweld te stoppen. De gemeente Rotterdam wil via dit meldpunt het nu nog grotendeels verborgen huiselijk geweld zichtbaar maken en beëindigen. Van den Anker spreekt tijdens de opening over 'Er is geen excuus voor huiselijk geweld, het is geweld en daarmee strafbaar'. Het meldpunt is 24 uur per dag bereikbaar en zeven dagen per week en werkt nauw samen met de regiopolitie Rotterdam Rijnmond en het Centrum voor Dienstverlening. (Voor meer informatie:Communicatie GGD, Jelle Zijstra, tel. 010 - 433 97 68 of 06 - 12 99 23 97)

Wethouder Van den Anker ondertekent convenant Centraal Onthaal Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) ondertekent op donderdag 15 december om 10.00 uur in kamer 113 van het stadhuis aan de Coolsingel het convenant Centraal Onthaal. Het convenant wordt ondertekend door de gemeente, betrokken instellingen voor Maatschappelijke Opvang, de Geestelijke Gezondheidszorg en MOVERS. Centraal Onthaal is een nieuwe aanpak voor mensen die dakloos worden, dat bestaat uit een centrale intake, registratie en een pasjessysteem. De gemeente krijgt een regisserende rol rond de opvang, zorg en hulp die een dakloze aangeboden krijgt, waardoor de hulp een groter effect krijgt. De opvangmogelijkheden in de stad zijn beperkt, als blijkt dat een persoon uit een andere gemeente komt, dan wordt die daarnaar terug verwezen. (Voor meer informatie: Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lelia van der Tak, tel. 010 - 453 32 18 of 06 - 20 60 00 62)

Wethouder Van den Anker reikt certificaten uit bij buurtpreventie Reijeroord Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) reikt op donderdag 15 december om 19.00 uur aan de Kreileroord 22 certificaten uit bij buurtpreventie Reijeroord. Ongeveer 65 deelnemers die de cursus Mondelinge Weerbaarheid hebben gevold, krijgen uit handen van de wethouder een certificaat uitgereikt. De cursus bevat trainingen met acteurs die situaties naspelen die ze in het dagelijkse leven tegen kunnen komen. Buurtpreventie is vorig jaar september met een groep van 22 vrijwilligers gestart om kleine criminaliteit in de wijk aan te pakken. De groep is inmiddels verdrievoudigd en de cursus is aangeboden door de gemeente Rotterdam. (Voor meer informatie: Buurtpreventie Reijeroord, Marian de Rooy, tel. 010 - 482 70 57 of 06 - 14 81 54 94)

Wethouder Bolsius slaat damwand project Van Dorp
Wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) slaat op vrijdag 16 december om 13.30 uur de damwand van het project Van Dorp in Bospolder-Tussendijken. Hij doet dit samen met een aantal leerlingen van basisschool De Driehoek. De leerlingen hebben op de damwand hun kerstwens geschreven. Het project maakt deel uit van het project Bospolder-Tussendijken waar de komende jaren 700 woningen gebouwd gaan worden. Het deelproject Van Dorp is genoemd naar een oude wasserette uit de wijk. In het project wordt naast honderd woningen ook een halfverdiepte parkeergarage gebouwd. Ook is er plaats voor enkele kleine bedrijven of instellingen. (Voor meer informatie: Com.wonen, Linda Flipse, tel. 010 - 892 15 80)

Wethouder Bolsius spreekt in 'Het Steiger'
Wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) spreekt op vrijdag 16 december om 15.00 uur tijdens een feestelijke bijeenkomst in Citykerk 'Het Steiger' aan 't Hang 18 te Rotterdam. De bijeenkomst is georganiseerd ter gelegenheid van het nieuwe kleuren- en vormenspel 'De Uittocht' dat is aangebracht in de voorgevel van het gebouw. Het kunstwerk is gemaakt door beeldend kunstenaar Berend Hendriks. Tevens wordt in Het Steiger een informatieve tentoonstelling ingericht over glas-in-beton-ramen en over het werk van Berend Hendriks in relatie tot deze ramen. De tentoonstelling is tot eind januari te bezichtigen op donderdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 14.00 uur. (Voor meer informatie: Het Steiger, Chris Knol, tel. 010 - 414 78 51)

Wethouder Van den Anker slaat eerste paal Dahliakwartier Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) slaat op vrijdag 16 december om 15.30 uur aan de Lange Hilleweg in de wijk Bloemhof de eerste paal van het project Dahliakwartier. Zij doet dat samen met Emile Klep, portefeuillehouder van de deelgemeente Feijenoord, en Erik Staal, directeur van Vestia. Deze eerste paal is tevens de 3000ste eerste paal van 2005, waarmee de collegedoelstelling om jaarlijks met de bouw van drieduizend woningen te beginnen wordt gehaald. Het Dahlia-project bestaat uit 85 ruimte gezinswoningen. (Voor meer informatie: Communicatie Vestia, Caroline Vredebregt, tel. 010 - 423 99 88)

Burgemeester onthult wandschildering van Dolf Henkes Burgemeester mr. Ivo Opstelten onthult op vrijdag 16 december om 16.00 uur de wandschildering van de Rotterdamse kunstschilder Dolf Henkes in de hal van de Hogeschool Rotterdam aan de Kralingsezoom. De wandschildering is in 1954-55 aangebracht in de bedrijfskantine van de voormalige raffinaderij van Texaco Pernis. Omdat het gebouw op de nominatie van de sloop stond, is de muur met het kunstwerk van 3 x 6 meter voorzichtig los gezaagd en over gebracht naar de Kralingsezoom. Het kunstwerk geeft een goed beeld van Henkes werk, de beschildering stelt de Nobelprijswinnaar Jacob van 't Hoff (1852-1911) voor tegen de achtergrond van een laboratorium. Henkes (1903-1989) maakte al op jonge leeftijd veel zeereizen waardoor hij een voorkeur ontwikkelde voor wijde atmosferen en heldere kleuren. (Voor meer informatie: Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Catrien Ketting, tel. 010 - 489 41 41)

Burgemeester Opstelten ontsteekt lichtjes van kerstboom Burgemeester mr. Ivo Opstelten ontsteekt op vrijdag 16 december om 19.00 uur de lichtjes van de kerstboom, die voor de 55e keer aan Rotterdam wordt geschonken door partnerstad Oslo. Om 18.30 uur begint de kerstviering met een optreden van een kinderkoor die kerstliederen zingen bij de kerstboom voor het stadhuis op de Coolsingel. Hierna ontsteken burgemeester Opstelten en de burgemeester van Oslo de heer Per Ditlev de lichtjes van de kerstboom. Verder staan op de Coolsingel kerststalletjes met Glühwein, braadworst, en kastanjes opgesteld. (Voor meer informatie: Algemene Zaken Externe Betrekkingen, mw. E. Brughhe, tel. 010 - 417 34 56)

Wethouder Van den Anker bij boek presentatie "Van alleen naar twee" Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) is op vrijdag 16 december om 19.00 uur aanwezig bij de presentatie van het boek "Van alleen naar twee" in boekenzaak Donner aan de Lijnbaan 150. Het boek van de auteur Eva Brussaard gaat over alleenstaande (tiener)moeders. Brussaard is oprichtster van het expertise centrum Steady en hoopt dat de overheid zich meer zal verdiepen in de 'een ouder' gezinnen. Met de opbrengst van haar boek wil zij projecten opzetten voor alleenstaanden moeders. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Ingeborg Hoogveld, tel. 010 - 26 52 of 06 - 22 50 32 91)

Wethouder Bolsius verricht openingshandeling Afrikaandermarkt Wethouder Lucas Bolsius (Sociale Zaken, Wijken en Buitenruimte) verricht op zaterdag 17 december om 12.00 uur, samen met de portefeuillehouders van de deelgemeente Feijenoord, Emile Klep en Matty Woudenberg, de officiële opening van het Afrikaanderpark en de Afrikaandermarkt. Na een lange periode van verbouwingen kan de Afrikaandermarkt weer terug naar haar oude vertrouwde plek op het Afrikaanderplein, dat in een geheel nieuw jasje is gestoken. Daarnaast is het Afrikaanderpark opnieuw ingericht tot wandelpark en stedelijk evenemententerrein. Vanaf zaterdagochtend tot zondagavond is er van alles te zien en te doen op het Afrikaanderplein en in het park. (Voor meer informatie: Deelgemeente Feijenoord, afdeling Communicatie, Lydia den Ouden, tel. 010 - 291 60 29)

En verder.
opent burgemeester Opstelten op zondag 18 december om 15.00 uur de overzichtstentoonstelling van beeldend kunstenaar Louis Looijschelder, in galerie MAS aan de Van Vollenhovenstraat. (Voor meer informatie: Communicatiebureau Yvonne Nesselaar, tel. 010 - 425 86 47)

noot voor de redactie/